вторник, 24 септември 2019 г.

Чиновнически тероризъм без граници

1 май  2011
Катя Стоянова
Политиката е тънка работа!С промени в закона, влезли в сила от януари 2010 г., загубилите работа в рамките на годината вече са длъжни да декларират доходите си, независимо от вида на договора, на който са били наети. Защо трябва да се подава декларация при доходи от трудови правоотношения, когато ДОД е плосък - 10%. В масовия слуай ще се получи изравняване от 1 стотинка за довнасяне или връщане. А за да внесеш 1 ст в банката ще ти вземат такса от 2,50. А колко ще ти струва самото подаване на декларацията като пари за транспорт и време, никого не го интересува. ИДИОТИ!!!! Важното е да има за какво да се глобяваме. Мисъл с качества достойни за хора с квалификация КРЕТЕНИ.
Примитивно ниво на чиновническа компетентност изискваше  поне да поставят в Бюрата по труда уведомление за това и да проведат някаква базова разяснителна кампания. В 21-век, на информационната революция, българската администрация бълва едно след друго безумия. Не стига, че администрацията се е раздула, не стига, че не си изпълняват обещанията да я съкратят драстично, поне половината е излишна и само пречи, ами тя самата си измисля все нови и неописуеми нормативни идиотщини, за да изтезава и без това смачканата и обезсърчена нация, за да си крадат необезпокоявано от рушвети, мушеничуства и т.н. Народът губи месеци от живота си да бърза и да им внася на тия хратутници още и още безмислени и излишни купища хартии. Един годишен финансов отчет, който е подаден в данъчното, после в статистиката, накрая ти го искат и в Търговския регистър, на всичко отгоре им плащаш за идиотизма и 52,50 лв. А може да си изтеглят от интернет, от статистиката тия данни, или от данъчните. ВЪРВЕТЕ СИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Промяната в кръга на задължените да подават декларации лица е гласувана с поправките в Закона за доходите на физическите лица в края на 2009 г. Този текст е внесен от Министерския съвет, а по него не е имало коментари нито на първо, нито на второ четене. В официалните мотиви към проекта пише само, че са направени предложения за промени относно декларирането на данъците с цел "постигане на по-голяма яснота при прилагането на разпоредбите и по-лесно администриране на приходите в бюджета".
"Опитахме се да популяризираме тази промяна. Подготвихме прессъобщение, проблемът е коментиран в интервюта", заявиха още от пресцентъра на НАП. Данъчните обаче успокоиха, че все пак има един ден, в който неразбралите (които официално са  194 000) могат да се опитат да подадат декларации. По закон работодателите издават служебните бележки препоръчително до 31 януари, но могат да го правят и след този срок.
"В случай, че тези граждани не успеят да се снабдят със служебни бележки от бившите си работодатели, могат да поискат информация по телефона и само да впишат сумите", допълниха от приходната агенция.

Новините от днес и със задна дата