четвъртък, 26 септември 2019 г.

Митко Гестапото награди Митко Николов с отличие на името на Стефан Стамболов

Четвъртък, 11 Февруари, 2016 12:01:38  Автор - Катя Стоянова, BurgasNovinite.BG

Митко Гестапото награди Митко Николов, кмет на Бургас с отличие на името на Стефан Стамболов. Събитието бе днес, по време на Десетата научна сесия по проблеми на лидерството, която е на тема: „Качества на личността и лидерски практики", организирана от Института „Стефан Стамболов“. Основател на института е Митко Гестапото или проф. Димитър Иванов - последният шеф на политическата полиция на ДС или т.нар. Шесто управление.

На кмета на община Бургас Димитър Николов, наградата е връчена за личен лидерски принос в местното самоуправление.
На почетният лидер на ДПС Ахмед Доган знакът бе връчен за личен лидерски принос към държавността.
Акад. Светлин Русев е награден за личен лидерски принос в духовността.

Водещ на тържествената част бил проф. д.и.н. Стоян Денчев, ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии. Селекционна комисия в състав съпредседател проф. д.и.н. Стоян Денчев, д-р Светлана Шаренкова и членове проф. Андрей Пантев, общественик, журналистката Валерия Велева, проф. Валерия Фол, акад. етПър Кендеров представител на Фондация „Св.св. Кирил и Методий” и акад. Стефан Воденичаров председател на БАН, все "видни личности" от комунистическото котило, възползващо се от имената на исторически личности дали своя съществен културно исторически и политически принос за България.  Светлана Шаренкова, другарка в живота на Димитър Иванов - Митко Гестапото прочела биографиите на наградените и обяснила отсъствието Доган на церемонията с това, че появата му щяла да бъде изтълкувана като политическа провокация.

А за Университета по библиотекознание и информационни технологии и Стоян Денчев няма смисъл да коментираме много- той се въртя от „Мултигруп“, през политиката, сега е Ректор на този уникален УНИБИТ, който повече прилича на явочна квартира на бивши ченгета, отколкото на учебно заведение. Денчев просто събра своите колеги от ДС и направи шефа на 6-то управление на ДС - Димитър Иванов професор. Димитър Иванов също беше дясна ръка на убития Илия Павлов.

 На конференцията присъства и вицепрезидентът Маргарита Попова, която естествено, също е носител на награда за личен принос в лидерството.

Любопитен е фактът, че въпросният лидерски Институт „Стефан Стамболов“ е създаден и се ръководи от Димитър Иванов - последния шеф на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност, известна като политическата полиция на Живков, съобщават от онлайн изданието "Фактор.бг". В годините на демокрацията Димитър Иванов премина през школата на „Мултигруп“, а днес е професор и президент на така наречения Библиотекарски институт.

Неправителствената организация е регистрирана през 1995 година като СДРУЖЕНИЕ "КЛУБ "СТЕФАН СТАМБОЛОВ", показва справка в ДАКСИ. Негов председател е Димитър Христов Иванов, а членове са Георги Михайлов Михайлов и Светлана Стефанова Шаренкова. Парадоксалното в случая е, че Иванов и Шаренкова са обществено известни като заклети русофили и поддръжници на режима на Путин, а така реално тотално се разминават с идеите и политическите въжделения на строителя на съвременна България Стефан Стамболов. Шаренкова и Иванов издават и рускоезично издание в България, а дейността им се подпомага и цени от Кремъл. Скандално е, че именно те са приватизирали и използват за свои цели името на великия българин Стамболов, жестоко убит след русофилски заговор. За обществото няма и ясни критерии за номинирането и присъждането на отличието на негово име, уточняват от "Фактор.бг".

Спорен и скандален е и приносът на Доган към държавността. През последните години името му и политическата формация, която ръководи, се свързват с тежка корупция, защитаване на корпоративни и олигархични интереси, обграждане с обръчи от фирми, на които се разпределят финансови порции. Историци и анализатори са критични и скептични и към фалшифицираните заслуги на Доган за опазване на етническия мир. Вероятно отличието му се присъжда за речта му на коледното парти на актива на ДПС, произнесена в Сараите на 17 декември 2015 г. Именно тогава Доган обяви, че ЕС и НАТО са изчерпали своите функции, реалностите са различни, Русия се възражда и България трябва да се преориентира към Кремъл, добавят още от "Фактор.бг".

Аз смятам обаче, че драмата с грозната злоупотреба с името на Стефан Стамболов не е единствената беда. Огромният проблем се състои в това, че подобни, компрометирани в основата си организации, за да се легитимират пред обществеността като значими канят за награждаване хора с висока обществена популярност с признат авторитет, а същите с готовност откликват на поканата. Въпросът е защо приемат да бъдат използвани техните имена и авторитет, подобно на името и авторитета на Стефан Стамболов и защо позволяват да бъдат употребени? Това може да бъде обяснено по два начина. Или са ни заблуждавали, че притежават качествата с които са спечелили обществената си популярност или се страхуват да не влязат в черните списъци на "бившите" агенти на ДС, които чрез медийте си бухалки ще ги направят по - черни и от дявола. В този смисъл поканите на организации като тази на Димитър Иванов, за награждаване на някои хора, могат да се сравнят с морален рекет. В повечето случаи обаче, организацията на Митко Гестапото си избира за отличаване хора, чиито автобиографии са носители на техния покварен профил и отличителни белези. Отличеният с отличие Доган отговаря на този профил. Какво общо има профилът на кмета на Бургас Димитър Николов с този на Доган, всеки сам да си отговори. Както всеки сам отговаря за собствения си избор.
Г-н Димитър Николов явно не си даде сметка, че отличието на бургазлии му е достатъчно и приемайки днешното отличие става съпричастен или съучастник в издевателството спрямо паметта на един достоен българин, като Стефан Стамболов.

Новините от днес и със задна дата