четвъртък, 26 септември 2019 г.

Блудствените действия спрямо дете и блудството с думите когато описваш подобен случай са еднакво престъпни

Вторник, 12 Ноември, 2013 17:47:24
Катя Стоянова
Днес няколко медии се изгавриха с дете жертва на блудствени действия. В старанието си да опишат случая по възможно най - експресивен начин, в "детайли", с непроверени факти нанесоха на психиката на едно дете щети не по малки от тези на насилника.  Всички нормални хора изпадаме в еднаква степен на потрес от подобни новини. От огромно значение обаче е как биват поднесени те и в старанието си да линчуваме словесно злосторника да не навредим с информацията на жертвата на престъплението.



Не бих искала да преповтарям думите обект на моята критика и възмущение, но заинтересованите за правата на децата служби незабавно трябва да се самосезират и разгледат поведението на медиите отразяващи подобни казуси. Щом хората поднасящи такава информация не са способни да се самоцензурират и да ги  описват  по щадящ жертвата начин да им бъде забранено да го правят.

Медийната злоупотреба с подобни случаи трябва, и то категорично, да попада под ударите на закона.
Защото блудствените действия спрямо дете и блудството с думите когато описваш подобен случай са еднакво престъпни.

Изключено е престъпления свързани с деца да бъдат поднесени на общественото внимание без да са събрани всички факти и доказателства за престъплението. Тази изключително порочна медийна практика трябва да бъде незабавно прекратена.

Недопустимо е медиите описвайки акт на насилие да извършват насилие!  Целта на оповестяването на подобно престъпление не е сензацията, а това дали престъпникът ще получи адекватна присъда. Жертвата трябва да е обект на внимание само и единствено на специалисти способни да отстранят травмите. Питате ли се как ще отиде утре това дете на училище и как ще живее занапред когато направихте сензация от неговата драма?

Новините от днес и със задна дата