понеделник, 23 септември 2019 г.

Измамена от 33-годишният Спас Мурджов: Жалко, че не е използвал интелекта си, за да направи кариера

12 Октомври, 2017 19:57:01  Интервю - Катя Стоянова, BurgasNovinite.BG

33- годишният Спас Мурджов, представящ се в интернет пространството като Александър Николов, за който днес стана ясно, че преди повече от 6 години е измамил и прокурори, но незнайно защо му се е разминало е измамил с голяма сума и Надя Димитрова, която разказа как е спечелил нейното доверие.

- Г-жо Димитрова ще разкажете ли от колко време познавате човекът, който Ви измами?

- Общувах интензивно с този човек от 5-6 години. С него имаме много общи приятели във фейсбук, които познавам лично. С него имахме близки мнения и виждания по много теми. Той през цялото време градеше впечатление, че е в много близки отношения с мои приятели.

- Как спечели Вашето доверие?

- Много умело успяваше да внуши, че се познава лично с всички с които общуваше. Формираше нагласи за доверие с високата си степен на ерудираност, грамотност и аналитичен ум. Едва ли някой е допускал дори за миг, че този човек гради фалшив имидж, за да се възползва в един момент от доверието, което е успял да спечели. Когато видях публикуваната информация за измамите си казах завиждат му, гледат да го омаскарят, още не можех да повярвам, че това е истина. Казах си, още един страхотен приятел оклеветен. При него всичко беше много добре премислено и премерено. Много добре се изразява, стои до теб по определена тема и се представя за сериозен съмишленик. Умее да води цивилизована полемика, сред измамените няма случайни хора, а такива, които следят световните новини, правил е прогнози за Макрон, по - грамотен е и надминава по знания и информираност много от хората, които познавам.
Една от темите ни беше къде как се живее, а той беше толкова информиран, че всеки може да остане с впечатлението, че е бил на много места и ги познава в подробности. Представяше се за съдружник в различни фирми, което отговаряше на компетентностите му. Казваше, че е бил част от екипа на Макрон и преди много време очерта реална тенденция за неговата настояща политическа кариера.
- Не Ви ли се струва странно, че човек с такъв потенциал е направил избор да използва знанията, които е придобил и положителните качества, с които е впечатлявал аудиторията, за да мами хората, вместо да направи нещо полезно за себе си?

- Точно това е най - озадачаващото. И аз се питам защо в България много млади хора използват своите знания и умения не в градивна посока, а във възможно най - разрушителната, като така погубват бъдещето си. Това явление има общо със социалната среда на пребиваване. С това, което казвам в никакъв случай не желая да оневинявам действията на този млад човек, защото откъдето и да погледнеш те са в конфликт със закона и са наказуеми. Още повече, че самата аз съм потърпевша. Но е факт, че социално - икономическата ситуация в България поощрява подобни действия сред младите и тези случаи не са един и два. Не трябва да бъдем снизходителни към подобни явления, а по - скоро критични.

- С каква сума Ви измами, подадохте ли жалба?

- На мен не ми е придавал нищо! Аз сама като пълен глупак му "дадох" заем.
Платих му две сметки онлайн, за да ми върне сумата след 3-5 дни като си оправи нещата. Както вече споменах, познавам го онлайн от 5-6 години и мислех че общите ни много на брой приятели го познават лично. Общували сме във фейсбук, вайбър и по телефона, имах му даже повече от доверие. Най-лични неща съм му споделяла, за мен, за децата, за родителите ми, както и той за своето семейство деца и родители. Аз живея в Лондон, дадох му заем от £620, а той каза, че ще ги върне от 3 до 5 дни. Не ми върна нищо в рамките на времето за което беше обещал и се наложи да го потърся, той отговори, че бил в болницата и бил възпрепятстван, посочи даже и диагноза, като уточни, че чака да бъде опериран, а аз изразих съпричастност и съчувствие и изобщо не допусках, че този човек може да ме излъже по някакъв начин. Както изглежда аз съм последната измамена от него.  Свързах се с ГДБОП и подадох жалба, като описах целия случай, но според мен няма развитие. Искам да допълня, че смених банковите карти и данни веднага, а Британските банкови служители по сигурността ми оказаха пълно съдействие и ме обучиха как да се предпазя от измами за в бъдеще. Отделиха ми часове. Историята им се е видя невероятна. Подканиха ме да се оплача на местната полиция, което обаче не направих. Ще понеса отговорността за доверчивостта си. Хубаво е да си платя, за да не повтарям такива грешки за в бъдеще. Също така се свързаха с фирмите към които съм направиха плащанията и им блокираха достъпа до сметките ми. Благодарност на тях! А от ГДБОП получих само пълно игнориране. Мълчание вече 4 дни. На ГДБОП пуснах мейл, не съм дала показания, за да дам очаквах да се свържат с мен. Същото направих и със следователката. Други пострадали ми дадоха е-мейл адреса ѝ,
но и от нея нито дума.

Новините от днес и със задна дата