понеделник, 8 април 2024 г.

Различна добавка за Великден според размера на пенсията

 istock

Добавката за Великден към пенсиите са е различна в зависимост от размера им, предвиждат промени в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, внесени от БСП между първо и второ четене на законопроекта.

Припомняме, че на първо четене депутатите приеха пенсионерите, които получават пенсия в размер до линията на бедност от 526 лева, да получат по 75 лева за Великден.

От БСП предлагат сумата за най-бедните пенсионери да бъде 100 лева. За всички останали пък да има добавка от 50 лева за празниците, предвижда предложението на партията.

Според изчисленията им това ще струва 130 млн. лева, които ще дойдат от допълнителен трансфер по бюджета на държавното обществено осигуряване. Според приетото на първо четене предложения нужната сума е 40 млн. лева.

Националният осигурителен институт и Министерството на труда и социалната политика се обявяват против изплащането на великденските добавки към пенсиите да става от бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Тези суми имат характер на социално подпомагане и изплащането им не е свързано с осигурителния принос на хората и те не се отпускат съгласно разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, посочва социалният министър Иванка Шалапатова  в становище относно промените в бюджета на ДОО, внесени в парламента.

Те предвиждат пенсионерите, които получават пенсия под линията на бедност от 526 лева да получат по 75 лева за Великден. „Безспорно е, че с изплащането на допълнителна сума в размер на 75 лева във връзка с предстоящите Великденски празници подпомагат финансово пенсионерите с най-ниски доходи“, посочва Шалапатова.

Но според ведомството, тези добавки, както всички останали форми на подкрепа на лицата с ниски доходи, трябва да бъдат регламентирани и финансирани от системата за социално подпомагане. При установяване на нужда от социално подпомагане на тази група пенсионери и при наличие на финансова възможност, МТСП ще подкрепи предоставянето на еднократна социална помощ, уверява тя.  

От НОИ допълват, че институтът администрира задължителното осигуряване за общо заболяване и майчинство, безработица, трудова злополука и професионално заболяване, инвалидност и смърт. Но, в случай че законопроектът бъде приет, НОИ, като отговорна институция, гарантираща правата на гражданите, ще предприеме необходимите действия за неговото изпълнение, посочват от НОИ.

От там обаче са категорични, че по отношение на втория законопроект, който предвижда да се дадат по 100 лева на всички пенсионери за Великден, ще са необходими 204 млн. лева, каквито не са предвидени в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Новините от днес и със задна дата