неделя, 25 юни 2023 г.

Нов пожар и взривове в оръжейния склад на Емилиян Гебрев край Карнобат

  

                     Снимка: Гласът на Карнобат

Пожар и поредица от взривове изкараха жителите на Карнобат по улиците тази нощ, съобщи местният сайт "Гласът на Карнобат". 

Около 0.40 ч. градът бе осветен от червена светлина, а от високите етажи на блоковете се видя и избухналият пожар в оръжейния склад на Емилиян Гебрев, който се намира в района на Погребите, в местността "Чобан дере" край Карнобат.

Веднага след пламъците последва поредица от взривове, които разтресоха града. Улиците се изпълниха с хора, притеснени от случващото се. Районът бе отцепен от полицията. Единични гърмежи продължаваха да се чуват и след 2 часа след полунощ.

Няма пострадали в района на инцидента. Това е вторият пожар в склада на оръжейния търговец за последната една година. По-късно стана ясно, че него не е имало боеприпаси.

Емилиян Гебрев заяви пред bTV, че не може да каже дали има връзка между взривовете преди година и сега. 

Складът за боеприпаси край град Карнобат бе разтърсен от експлозия в края на юли м.г.. Това бе петият път през последните години, в който има взривове на обекти на "ЕМКО", оръжейната компания на Гебрев. Тогава в телефонно интервю пред британския в. "Гардиън" той заяви, че е 100% сигурен, че руски агенти стоят зад експлозията в склада в Карнобат.

Гебрев, който през 2015 г. оцеля след покушение с "Новичок", бе категоричен, че няма начин взривът да е случаен инцидент, тъй като в склада не е имало нищо, което да може да избухне без външна намеса.

Българската прокуратура свързва предишните нападения с руски агенти, след като Гебрев изпадна в кома през 2015 г. и представители на западни правителства и разузнавателни служби смятат, че е бил отровен с "Новичок" от офицери от ГРУ.

Новините от днес и със задна дата