вторник, 28 март 2023 г.

Главният секретар на МВР: Близо сме до установяване на виновника за бомбените заплахи

  

102 идентични имейла са получени до момента в училища в Плевен, Сливен, Варна, Бургас и София. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров пред журналисти в Пловдив, където  предаде на областната полиция 22 нови късоцевни оръжия. 

"Заплашителните имейли, съдържащи заплахи за училища, са генерирани от лице извън България. ГДБОП работи в тясно сътрудничество с две партньорски служби, които са много близо до идентифицирането на човека, изпратил заплашителните съобщения", каза още главен комисар Тодоров. 

Според главния секретар на МВР няма опасност от провал на изборите заради генерирането на подобен тип заплахи. Той посочи, че до два дни ще бъде изработена общонационална процедура, която да регламентира стриктно при такива ситуации точните действия, както и да отсява реалните заплахи от мнимите.

Същото анонсира по-рано и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който каза, че още днес свиква междуведомствена работна група, която да прегледа протокола и да се актуализират реалните опасности преди да се пристъпи към евакуация на училища, летища или други обекти от инфраструктурата. Според него водещата версия за заплахите е хибридна атака от Русия. 

Служебният образователен министър Сашо Пенов пък коментира темата при участието си в кръгла маса "Образованието - ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество". "Правото на преценка как да се действа при заплахи за взривни устройства в училищата е предоставено на директорите. Има инструкция на Министерството на вътрешните работи, която урежда тези хипотези, посочи той, визирайки утвърдения през 2002 г. протокол, който колегата му в правителството Иван Демерджиев каза, че ще актуализира. 

"Ние сме в непрекъснат контакт с МВР и мога да ви кажа, че такива интернет атаки в момента има в цяла Европа, включително и в Съединените американски щати", каза образователният министър. Директорите имат опит в такива ситуации, знаят правомощията си, във връзка сме с тях и те са във връзка с експертите от МВР, коментира още Пенов. 

"Разбираме, че директорите са притеснени от ситуацията, но те работят с методическата помощ на съответните служби от МВР, за да преценят реалността на съответната заплаха", добави министърът. Той уточни, че тази сутрин е разговарял по темата именно с Демерджиев.

Софийската градска прокуратура обяви, че се е самосезирала и е образувала досъдебно производство по случая със сигналите, което е за престъпление против републиката. Оттам посочват, че работят съвместно с всички компетентни служби, като се събират доказателства за установяване на източника на сигналите.

Днес бяха подадени десетки сигнали за взривни устройства, поставени в училища в София, Плевен, Сливен и Бургас. През вчерашния ден сигнали за взривни устройства имаше отново в София, Варна и Бургас.

Новините от днес и със задна дата