петък, 24 март 2023 г.

Под засилени мерки: Петимата обвиняеми след масовия бой в Казанлък остават в ареста

  

                                  Снимка: БТА

Петимата обвиняеми за убийство в центъра на Казанлък, което стана след масово сбиване в района на Кооперативния пазар в града, остават за постоянно в ареста, реши Окръжният съд в Стара Загора. 

Обвиняеми са една жена, един непълнолетен гражданин на 16 години и трима мъже. Пред съда те казаха, че са се самоотбранявали.

От събраните доказателства спрямо тях е повдигнато обвинение за убийство по чл. 115 от Наказателния кодекс. В случай че бъдат събрани достатъчно доказателства за особена жестокост, може да бъде преквалифицирано и по чл. 116 от Наказателния кодекс. Според окръжния прокурор Дичо Атанасов обаче кръгът от обвиняеми "със сигурност ще бъде разширен".

Служебните защитници на обвиняемите посочиха, че засега няма да обжалват приетите мерки, но имат тридневен срок да решат това. 

По време на заседанието за гледане на постоянната им мярка в района на съда имаше засилено полицейско присъствие с екипи на жандармерия и на Областната дирекция на МВР.  

Междувременно стана ясно, че един от пациентите, настанени в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора след масовото сбиване на 20 март остава с опасност за живота. Настанените там са общо петима, но състоянието на останалите се подобрява, каза за БТА управителят на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев.

В Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Христо Стамболски" в Казанлък има един пациент в среднотежко състояние, а един предстои да бъде изписан, пък съобщи управителят на болницата д-р Кети Маналова - Владкова.

Вчера директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов проведе работна среща в Казанлък с представители на местната власт, за да набележат мерки за подобряване на обществения ред в населените места. На срещата бе решено да бъде изграден център за видеонаблюдение на територията на Районното управление в Казанлък. Обсъдено е този център да има достъп до изграденото в общините видеонаблюдение, съобщиха от полицията. Предвидено е също да бъде извършено обследване на възлови места в петте общини, с цел подобряване на средата на сигурност. 

В Девин, където вчера също се стигна до масов бой между ромски фамилии, пък бе съобщено за събирани лични карти. Осемте задържани вече са освободени, но напрежението не стихва. Пред bTV представител на една от замесените фамилии - Бадеви, каза, че искали другият род - Кирови, да бъде изселен, заради което били събрани 180 лични карти. Кирови били от Пещера, но получили много бързо адресни регистрации в Девин. "Ние не ги искаме, тук сме от години", казва Бадев. 

Според другата фамилия пък целта на събраните лични карти била купуване на гласове, като споменават името Сергей Ковачев. По думи на Кирови той "движел нещата", като давал по 20 лева за лична карта. По казуса прокуратурата в Смолян се самосезира и разпореди проверка.

Новините от днес и със задна дата