вторник, 17 януари 2023 г.

Кога личните лекари не могат да откажат да дадат направление

 istock 

Когато пациент поиска направление, било то и електронно, но не е преминал медицински преглед, лекарят има право да откаже.

  „Направленията, които издават личните лекари към специализираната доболнична помощ, са чекове. Тяхното количество всяка година се определя със Закона за бюджета на здравноосигурителната каса", коментира пред Радио София д-р Георги Миндов, председател на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари. 

И разясни, че законодателят и регулаторните органи задължават личните лекари безотказно да издават направление при няколко случая: при бременни - за проследяване от гинеколог; при остро заболяване на лица до 18-годишна възраст.
 
Направленията за тези случаи са без ограничения, те са извън регулативния стандарт, отпускан на тримесечие.


„По повод остро заболяване получаваме не повече от две направления на здравноосигурено лице за година. Има болни, които настояват за много направления, други, на които предписваме, отказват да ги използват. Но всичко зависи от състоянието на пациента“, каза още д-р Миндов.

Той припомни, че направленията вече се изписват електронно.
Но в момента личните лекари нямат право на преглед и изписване на лекарства от разстояние, да не говорим за направление за специалист или постъпване в болница.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

 

Новините от днес и със задна дата