четвъртък, 5 януари 2023 г.

Зов за помощ: 38-годишна родилка, станала майка на близнаци, има нужда от кръв

  

38-годишна родилка, която вчера е станала майка на близнаци в МБАЛ-Силистра, има нужда спешно от кръводарители.

От Отделението по трансфузионна хематология в лечебното заведение призоваха всички, които могат, да дарят. Завеждащата отделението д-р Антоанета Панайотова обясни, че родилката се нуждае от кръв нулева група с отрицателен резус фактор. 

По думите на д-р Панайотова през миналата годината хората, дарили кръв в отделението, са около 2000, като само 15 от тях са направили това по собствена инициатива. Останалите са били близки и роднини на нуждаещи се пациенти.

Близките на 38-годишната жена също призоваха в социалните мрежи за дарители, като е оставен и телефон за връзка. Кръв може да дари всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания е не по-малък от два месеца.

В края на септември десетки добри българи дариха кръв за спасяването на живота на родилката Стела Георгиева от Търговище, която отключи смъртоносния ДИК синдром (състояние, при което кръвта на пациента не може да се съсирва - бел.ред). 

След повече от 20 денонощия битка за живота на младата жена, реаниматорите от лечебните заведения в Търговище и Варна успяха да я спасят и в края на октомври Стела се прибра при новороденото си детенце. 

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата