четвъртък, 5 януари 2023 г.

На живо: Над 100 000 богомолци се прощават с Папа Бенедикт XVI във Ватикана / видео

 

100 000 души пристигнаха във Ватикана за погребението на бившия папа Бенедикт Шестнадесети. Тялото е изложено в базиликата "Свети Петър" от понеделник. Начело на погребалната церемония днес застава настоящият папа Франциск.

От Църквата са подготвили тържествен, но скромен ритуал, както би искал Бенедикт Шестнадесети. На място са редица знатни персони, държавни глави, премиери и министри. Италия е представена от президента Серджо Матарела, Германия от президента Франк-Валтер Щайнмайер и от канцлера Олаф Шолц, а Франция от вътрешния министър Жералд Дарманен. На церемонията присъстват и кралят на Белгия - Филип, президентите на Полша и на Того, бившата испанска кралица София, съобщава БТА.

Общо 195 000 души отдадоха почит на Бенедикт Шестнадесети в трите дни на поклонение, през които тленните останки на бившия папа бяха изложени в базиликата "Свети Петър" във Ватикана. Над 1000 журналисти от 30 страни отразяват погребението днес. 1000 полицаи са мобилизирани да гарантират сигурността, като те са подпомогнати и от доброволци от италианската гражданска защита.

В Германия епископалната конференция прикани църквите в страната да забият камбаните си в 10 ч. по Гринуич в памет на Йозеф Рацингер (както бе светското име на папа Бенедикт Шестнадесети). В Италия знамената пък днес са свалени на половина. А Португалия обяви ден на национален траур.

Как протича церемонията

Началото е в 9,50 ч. българско време. На площад "Свети Петър" 4000 кардинали, епископи и свещеници отслужват пред тленните останки литургия по латинския ритуал на няколко езика.

Традицията повелява Бенедикт Шестнадесети да бъде погребан в три ковчега. Тялото му е положено в ковчег от кипарисово дърво, в който се поставят монети и метали, изсечени по време на неговото папство, неговият палиум (литургическа одежда), както и метален цилиндър с текст, който описва годините му начело на Римокатолическата църква. След това този кипарисов ковчег се поставя в по-голям цинков ковчег, който на свой ред влиза в още по-голям дървен ковчег. 

За вечен дом на Бенедикт Шестнадесети е отредено мястото, на което бе погребан папа Йоан Павел Втори - криптата на базиликата "Свети Петър". То остана свободно, когато тленните му останки бяха преместени оттам в параклис в базиликата. 

Според теолога Бари Етеридж от университета в Кент, първият ковчег от кипарисово дърво символизира, че папата е обикновен смъртен, както всички други. Вторият ковчег, който обикновено или е от цинк, или от олово, символизира продължителността и устойчивостта. Върху него се поставя обикновен кръст и табела с името на папата и продължителността на понтификата му. Третият дървен ковчег обикновено е направен или от кестен, или от бряст и символизира достойнството на папския пост. Той се заковава с пирони от чисто злато.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата