понеделник, 5 декември 2022 г.

Експерт с тревожна прогноза за "Лукойл Нефтохим"

 

България установява себе си като един изключително ненадежден съюзник на Европа и съюзник, който прокарва все повече руски интерес на ниво ЕС. Това заяви Констанца Рангелова, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията в обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България" по повод ембаргото на ЕС върху доставките на руски петрол.

"Това, което е постигнато с Европейската комисия, е един доста деликатен компромис, позволявайки ни да изнасяме определени деривати. Големият проблем ще бъде как ще се определя състава на тези деривати и кой ще го проверява. Най - вероятно българската страна ще прави това и няма да е особено стриктно", смята Рангелова.

"Това, което постигаме, не играе в наша полза. Установяваме себе си като един изключително ненадежден съюзник на Европа и съюзник, който прокарва все повече руски интереси на ниво ЕС", каза още тя.

По думите ѝ "Лукойл Нефтохим" ще започне още повече да заплашва, че ще затвори, ако ЕС забрани износа на продуктите на рафинерията. Тя обаче уточни, че "Лукойл Нефтохим" може да работи на намален капацитет и може да мине изцяло от руски на не руски петрол.

"Разковничето  е, че няма желание от страна на рафинерията да се направи тази промяна".

"Несъстоятелна е заплахата България да остане без горива, ако "Лукойл Нефтохим" дори спре производството, няма да има недостиг, достатъчно са горивата в резерва", категорична е тя.


Според нея държавата трябва да се възползва от възможността, така както Италия и Германия, и да поеме контрол над компанията. "Напълно реалистично е, изисква се политическа воля, а това е единственото нещо, което липсва", допълни Костанца Рангелова. 

В заключение според старши анализаторът  последните няколко месеца виждаме изключително неефективни политики, както от страна на Европейския съюз, така и на национално ниво.

Новините от днес и със задна дата