събота, 31 декември 2022 г.

Въздушна тревога в Украйна заради дронове шахиди, взривове избухнаха в 2 области

  

90 минути преди настъпването на новата 2023 година сирените за въздушна тревога в половината области на Украйна заработиха, съобщиха украинските медии. 

Първоначално гражданите на Одеска, Николаевска, Днепропетровска, Запорожка и Херсонска области бяха призовани да влязат в укритията. Губернаторът на Николаевска област Виталий Ким съобщи, че към южната част на Украйна са пуснати поне две групи дронове камикадзета от Русия.

В петте области работи противовъздушната отбрана, като в района на град Кривой Рог е свален един от безпилотните апарати.

Малко по-късно бе обявена тревога и в Донецка, Харковска, Полтавска, Черкаска и Кировоградска области.

Украинският телевизионен канал 5.ua съобщи в социалните мрежи, че са чути експлозии в две от атакуваните области - Днепропетровска и Николаевска. 

По-рано днес взривове избухнаха в столицата Киев, както и редица други градове в страната. При атаките в украинската столица загина един човек, а поне 20 бяха ранени. Ракета удари хотел в центъра на града, като леко пострада японски журналист. 

Официални представители на Киев коментираха, че Русия вече умишлено атакува цивилни граждани, като се стреми да създаде атмосфера на страх, за да бъде новата 2023 година мрачна и кървава.

Първата дама на Украйна Олена Зеленска изрази възмущение, че такива масирани ракетни атаки могат да се случат точно преди празненствата в навечерието на Нова година. "Унищожаването на живота на другите е отвратителен навик на нашите съседи", заяви тя.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба подчерта тежките цивилни жертви на последната офанзива и заяви, че "този път масираната ракетна атака на Русия умишлено е насочена към жилищни райони, а дори не към енергийната инфраструктура".

Същевременно властите в Донецката народна република съобщиха, че украинските въоръжени сили са обстрелвали Донецк и Макеевка.

Новините от днес и със задна дата