вторник, 8 ноември 2022 г.

Граничен полицай е убит край Елхово, вероятно е стреляно от турска територия

  

Граничен полицай е убит в района на Елхово до границата с Турция, съобщи МВР. Инцидентът е станал снощи, около 20:35 часа, когато неустановено лице стреля по съвместен наряд на Гранична полиция и военнослужещ, който изпълнява задълженията си по охрана на границата в района на село Голям Дервент.

Инцидентът е станал снощи около 20:35 часа в гориста местност. На метри от селото е граничната бразда, където се е случил инцидента. В съвместния наряд е имало служител на "Гранична полиция" и военнослужещ. В резултат на изстрелите граничният полицай, който е бил на около 30-години, е починал на място, а военнослужещият е успял да се оттегли от мястото и не е пострадал. Към мястото на инцидента са насочени най-близките гранично полицейски наряди.

За инцидента са уведомени турските гранични власти, като е направена среща на линията на държавната граница, с цел установяване и задържане на извършителя. Предполага се, че извършителят е на турска територия. Изпратените наряди не са установили незаконни мигранти в района.

За случая са уведомени дежурен разследващ полицай, дежурен експерт, оперативен работник, дежурен следовател и дежурен прокурор.

Очаква се днес сутринта на място да пристигне и вътрешният министър Иван Демерджиев и да даде повече информация пред РДГП "Елхово".

Ежедневно в село Голям Дервент преминават групи с нелегални мигранти, каза за БТА кметският наместник Иван Франсъзов по повод инцидента, при който загина граничен полицай в района на българо-турската граница до селото.

По думите му в селото, в което живеят около 30 души, не са чули изстрели снощи. Преминаващите мигранти са предимно сирийци и афганистанци, каза още кметският наместник. "Всеки ден минават мигранти. За тях няма почивка, няма събота, няма неделя. Това е ежедневие, за тях няма спирка", добави той.

Сидикатът към МВР:Това може да не остане изолиран случай

На границата се случва нещо, което досега не се беше случвало. Това не е задължително да остане изолиран случай, заяви пред БНР Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР. Той определи трагедията като шокираща.

Според Попов сериозен брой нови служители на МВР трябва да започнат работа по застрашените участъци от границата. По думите му това е работа за професионалисти и е крайно време да се престане с практиката на командироване на служители.

Синдикалистът очерта посоките, в които трябва да се работи - личен състав, техническо обезпечаване, оборудване.

"Не може патрул в състав от двама души, което вече се е случвало многократно, да се изправи пред група от 20-30-40 и повече мигранти и да няма връзка с колегите си", коментира Валентин Попов отвъд конкретния случай, който все още се изяснява.

Криминалист: По границата ни с Турция се разчита предимно на човешка сила

Тази ограда не е същинската държавна граница. Тя се явява буфер срещу нарушители на държавната граница и се намира в близост до нея, а патрулирането се споделя от турска и българска страна, обясни криминалистът Иван Савов пред NOVA.

По думите му е възможно трагичният случай да не е нападение от трафиканти на мигранти.

"Трафикантите на мигранти не се интересуват от самите мигранти. Те гледат бързо да си вземат парите. Тяхната идея е да ги вкарат на наша територия и да избягат. А каква е логиката някой да стреля по български граничен наряд, освен ако този човек не е по-мотивиран да направи това, за което е отишъл", обясни Савов.

Напълно е възможно да е била и случайна престрелка при засичане между трафикантите на мигранти и служителите на МВР и МО.

Заради лошото състояние на ограда се разчита предимно на полицейски служители от вътрешността на страната, каза още Савов.

"Без абсолютно никакво оборудване, без дълго оръжие, без военна подготовка. Тези хора се изпращат там като насищане на района с човешки ресурс. Дори нямат адекватна радиовръзка помежду си", каза още криминалистът.

"Пращат ги в гората да охраняват границата с каска и щит, и в най-добрия случай - с пистолет", допълни Савов.

Според него, ако загиналият полицай е имал бронежилетка трети клас, е можело инцидентът да бъде предотвратен.

Той е оптимист, че съвместно издирване на извършителя ще има резултат.

Други инциденти с полицаи на границата

Трагичният инцидентът край Елхово не е първият подобен в граничния район. Още няколко подобни случая са ставали през годините.

През август тази година двама полицаи загинаха при катастрофа, докато преследваха автобус с нелегални имигранти. Инцидентът стана в Бургас. Двамата загинали тогава бяха на 31 и 43 години.

През 2014 година катастрофа с камион с гранични полицаи в района на Средец, близо до българо-турската граница, завърши с един убит и 15 ранени. При инцидента загина 34-годишният водач на камиона - граничен полицай от Русе.

През последните месеци мигрантския натиск към страната ни е завишен неколкократно. Това признаха и от ръководството на МВР.

 

Новините от днес и със задна дата