понеделник, 28 ноември 2022 г.

„Боинг“ предлага на Пентагона да произвежда евтини високоточни управляеми бомби за Украйна

  

Американската компания "Боинг" предлага на Пентагона да произвежда евтини прецизно управляеми бомби с наземно базиране (GLSDB) за Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на съответните класифицирани документи.

Снарядът GLSDB се състои от ракетен двигател M26 и бомба с малък диаметър GBU-39. Цената на боеприпаса е само 40 000 долара, а двигателят М26 е много разпространен, което прави производството на снаряда евтино и лесно достъпно.

Въпреки че Съединените щати са отхвърлили исканията на Киев за ракета ATACMS с обсег 300 км, обсегът на GLSDB от 150 км, както отбелязва Ройтерс, ще позволи на Украйна да поразява цели дълбоко в руския тил, които преди това са били недостъпни.

Първите такива бомби могат да бъдат доставени на Украйна още през пролетта на 2023 г. Според източници на Ройтерс от оръжейната индустрия GLSDB е само една от няколкото възможности за производство на нови оръжия за Украйна.

Докато боевете се проточват, Украйна иска все повече и повече оръжия от Запада. Междувременно в САЩ напоследък се появиха опасения, че запасите от оръжие в собствените им складове намаляват опасно заради помощта за Украйна.

GLSDB се произвежда съвместно от SAAB AB и Boeing и е в процес на разработка от 2019 г., доста преди инвазията, която Русия нарича "специална операция". През октомври главният изпълнителен директор на SAAB Микаел Йохансон заяви за GLSDB: "В най-скоро време очакваме договори за това".

Според уебсайта на SAAB GLSDB е с GPS-насочване, може да преодолява някои електронни смущения, използва се при всякакви метеорологични условия и може да се използва срещу бронирани превозни средства.

Междувременно украинското ръководство заяви, че очаква тази седмица нова вълна от руски атаки, след като предишните, насочени към критична инфраструктура, предизвикаха масови прекъсвания на електро- и водоснабдяването, по-специално в Киев, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Твърде е вероятно началото на седмицата да бъде белязано от такава атака", заяви днес говорителката на Южното командване на украинската армия Наталия Гуменюк, като изтъкна, че в Черно море се е появил руски ракетен кораб, носещ носещ 8 ракети тип "Калибър". Това показва, че тече подготовка, посочи тя в предаване на украинската телевизия.

А украинският президент Володимир Зеленски предупреди снощи във видеообръщение, че "започващата седмица може да е също толкова трудна като изминалата", когато руски удари предизвикаха масови прекъсвания на тока, а температурите са вече почти зимни. "Въоръжените ни сили се подготвят. Готви се цялата държава. Обработваме всички сценарии, включително с партньори" от Запада, допълни той, като призова украинците да се съобразяват с въздушните тревоги.

Президентът отбеляза "много трудната" ситуация на фронта, по-специално в източната Донецка област, където се концентрират боевете след изтеглянето на руските сили от южния град Херсон.

След руските атаки в сряда милиони украинци останаха без ток. Според националния оператор "Укренерго" днес все още 27 на сто от домакинствата са без ток и продължават спешни изключвания в цялата територия на страната.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата