вторник, 29 ноември 2022 г.

Изненада: Не синият цвят, а тази функция на смартфоните лишава хората от сън

Изненада: Не синият цвят, а тази функция на смартфоните лишава хората от сън

Синята светлина от смартфони и таблети се счита за „убиец на съня“. Нощният режим и съответно функциите „защита на очите“ са популярни вечер. Но изследователите предупреждават: топлата светлина пречи на съня още повече.

За много хора превключването е първото нещо, което правят, когато си лягат със смартфон или таблет. Това осигурява по-топла светлина. 

Сега британските изследователи откриха, че очевидно точно това не бива да се прави. Топлата светлина пречи на вътрешния часовник на човек повече от синята.

Това беше откритието на учени от Манчестърския университет, когато изследвали ефекта на студената и топлата светлина върху моделите на съня на мишките. Сините цветове имали по-слаб ефект върху вътрешния часовник на мишката, отколкото ярко жълтите. Това е изненадващо, но обяснението има смисъл.

„Опровергаваме широко разпространеното убеждение, че синята светлина оказва най-голямо влияние върху (вътрешните) часовници“, казва Тим Браун, ръководител на изследването. „В действителност сините цветове, свързани със зората, имат по-слаб ефект от бялата или жълтата светлина със същата интензивност.“ 

Според изследователите нощният режим е полезен, тъй като намалява яркостта на екрана. Този положителен ефект се обезсилва от „грешния“ цвят, пишат учените в списанието Current Biology.

Но защо синята светлина се счита за толкова вредна за съня? 

Браун казва пред The Guardian, че тази теория има смисъл, когато се появила. През 1998 г. фоточувствителната молекула меланопсин за първи път е открита в ретината. 

Тя е чувствителна към къси вълни, тоест синя светлина. От това се стигна до заключението, че синята светлина особено влияе на вътрешния часовник. 

Според Браун меланопсинът е главно отговорен за възприемането на яркостта, докато цветовете се разпознават от конусните клетки в окото. Според учените всеки, който не иска да ляга без мобилен телефон или таблет в леглото, трябва да използва слаба, хладна светлина./ zdrave.to

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

 

Новините от днес и със задна дата