петък, 4 ноември 2022 г.

Актуализират списъка с помощни средства и медицински изделия за хората с увреждания

 Какво трябва да знаят хората с увреждания за помощните средства : Вестник  Знаме - новини Пазарджик и областта 

С 22% се увеличава финансовата подкрепа за 670 хил. хора с увреждания, а работна група ще се заеме с обновяването на списъка с помощни средства, приспособления и медицински изделия за хората с увреждания. Това съобщи социалният министър Лазар Лазаров по време на блицконтрола в Народното събрание. Ръстът на помощта за хората с увреждания пък е вследствие вдигането на линията на бедност, за да се компенсира инфлацията.

В отговор на ДПС за енергийното подпомагане Лазар Лазаров заяви, че има споразумение между Агенцията за социално подпомагане, МТСП и земеделското министерство държавните горски стопанства да предлагат на нуждаещите се дърва за огрев на преференциални цени.

Социалният министър акцентира, че 310 000 души вече са подали своите заявления за енергийно подпомагане и ще се възползват. Върви и допълнителна мярка за 50 000 души, които подават заявления до 14 ноември. Той посочи, че до края на тази година ще е готова дефиницията за енергийна бедност. И за пореден път наблегна, че "тя не е категория от системата на социалното подпомагане и не е проблем, който се решава със социални помощи".

Халил Летифов от ДПС коментира, че повече от половината от нуждаещите се от помощи се отопляват на дърва, към момента 45 лева за кубик е само едно добро пожелание. 50% от хората в малките населени места нямат достъп до дърва за огрев, нито пък на тази преференциална цена.

На въпрос, зададен от ПП за новия бюджет и парите за социална политика в него, Лазаров заяви, че всички равнища на социални плащания се запазват и догодина, в това число ръстът на пенсиите.

"Служебното правителство няма хоризонт от една година пред себе си, за да може да провежда политики. Правителството е еманация на парламентарното мнозинство. В този смисъл, не следва служебното правителство да провежда политики с дългосрочен ефект", коментира служебният министър.

Новините от днес и със задна дата