петък, 4 ноември 2022 г.

Парламентът разреши да купим още 8 изтребителя Ф-16 за 1,3 милиарда долара

  

Парламентът одобри предложението на служебното правителство да купим още 8 нови изтребителя Ф-16. 162-ма депутати гласуваха "за", противопоставиха се 49 от БСП и "Възраждане". 11 народни представители се въздържаха.

Депутатите сравниха Ф-16 с близалки и затворен чувал с котки, като нарекоха хартиена бюлетина" решението за покупката на вторите 8 американски изтребителя. Подобни метафори прозвучаха по време на дебатите за одобрение на проекта на МС за инвестиционен разход в размер на 1 296 412 185 щатски долара или 2 540 967 882,60 лева без ДДС. Доставката на вторите осем F-16 Block 70 e предвидена за 2027 г.

В пленарната зала по време на дебатите присъстваше и министърът на отбраната Димитър Стоянов, който след гласуването заяви от трибуната, че вторите 8 бойни самолета ни трябват, за да имаме цяла ескадрила от 16 самолета. Той благодари на народните представители, че са одобрили инвестиционния разход.

"Предлагат ни да купим още котки в чувал преди да сме видели първите котки в чувал, това е малоумно", заключи Николай Дренчев от "Възраждане". "От авиационна гледна точка тази покупка е неудачна и ненужна, авиацията ни има нужда от самолети сега, които съществуват. Това, което ще гласуваме, е ненужно, ние подписваме един празен чек", каза бившият пилот и призова Корнелия Нинова и Костадин Костадинов да съберат подписи за сезиране на Конституционния съд.

"Самолетите не са близалки в супермаркета, които можем да вземем и да смучем", репликира Атанас Славов от ДБ. Той обясни, че вече имаме рамка на стратегическо партньорство със САЩ, което е много важно за нас, и затова не можем да вземем европейски самолети. Той наблегна, че е необходимо да предизвикаме доверие в партньорите.

"Как се гради доверие? Ние сме платили и сме отговорили на всички условия, а самолетите ги няма", опонира му Борислав Гуцанов от БСП.

От ДПС наблегнаха, че не е редно бившата управленска коалиция да противопоставя разхода за нови самолети на социалните плащания, защото това не е вярно и няма как да стане. "Да не се заиграват със страховете на хората, тези пари не могат да бъдат пренасочени към социална политика", каза Джейхан Ибрямов. Той напомни, че решението беше депозирано от бившия министър на отбраната Драгомир Заков в последния ден на 47-ото НС. Така че "тези, които сте били вицепремиери и министри тогава, да не спекулират, че този договор ощетява едни отрасли спрямо други", намекна Ибрямов по адрес на соцлидерката Корнелия Нинова, след като от БСП се противопоставиха с аргумента, че парите трябват за социални помощи.

Новините от днес и със задна дата