вторник, 29 ноември 2022 г.

ДНК тест върна отвлечената дъщеря на американско семейство след 51 години

  

Семейство от тексаския град Форт Уърт откри отвлечената си преди 51 години дъщеря след ДНК тест, съобщи Би Би Си.

53-годишната Мелиса Хайсмит била похитена от бавачката си през далечната 1971 година, когато е била едва 22-месечна. Десетилетия наред момиченцето, което вече е възрастна жена със семейство и свои деца, било издирвано от полицията и ФБР, но мистериозното изчезване така и не било разплетено. Това се случило едва преди няколко седмици, когато в сайт за родословия се появили ДНК проби от домашни тестове, които съвпаднали.

Отвличането 

През август 1971 година майката на Мелиса - Алта Апатенко, се опитала да наеме бавачка чрез обява в местен вестник. Докато Алта, която била сервитьорка в ресторант, била на смяна, ѝ позвънила непозната жена. Тя обяснила, че се обажда във връзка с обявата и попитала дали майката е съгласна да вземе Мелиса, тъй като гледа и други деца в дома си. Бавачката допълнила, че разполага с голяма градина, където децата да играят. Отчаяно нуждаещата се от помощ Алта се съгласила и малко по-късно непознатата жена се появила в квартирата й, където взела от съквартирантката на майката малкото момиченце. След това никой повече не видял Мелиса.

В продължение на повече от 50 години Алта, бащата на Мелиса - Джефри Хайсмит и цялото им семейство не спирали да търсят отвлеченото момиченце. Едва през септември т.г. те попаднали на следа в Южна Каролина. 

В същото време самата Мелиса, която сега се нарича Мелани Уолдън, нямала и представа, че някой я търси. Когато част от семейството ѝ се опитала да се свърже с нея през Фейсбук, жената решила, че това е измама.

Мистерията била разплетена на 6 ноември т.г., когато резултатите от ДНК тестове на едно от децата на Мелиса/Мелани съвпаднали с тези на биологичния ѝ баща. Те били публикувани в специален сайт, проследяващ родословия и разчетени от любител генеалог. 

Така дъщеря и родители се срещнали за първи път на 26 ноември.

"Мислех, че никога повече няма да я видим", през сълзи споделя майката Алта. 

Самата Мелиса разказва, че жената, която я е отгледала и с която са отчуждени от години, също е признала, че тя е отвлеченото дете. 

Въпреки че давността на престъплението отдавна е изтекла, полицията във Форт Уърт обяви, че ще продължи разследването, за да разкрие какво точно се е случило. 

В същото време семейство Хайсмит трескаво наваксва пропуснатото. Сестрите на откритата Мелиса заявиха пред "Вашингтон Пост", че тя и съпругът ѝ планират да подновят брачните си клетви, за да може баща й Джефри да я отведе до олтара. 

"Сърцето ми е пълно и съм толкова щастлива", казва Мелани Уолдън, която официално смята да върне рожденото си име. 

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата