събота, 5 ноември 2022 г.

Проф. Димитров: Политиците в Скопие ни върнаха повече от 20 г. назад, лепят етикети от югопропагандата

  

                             Снимка: БТА

"Политиците в Скопие ни върнаха не 20 години, а повече години назад в двустранните отношения. Наблюдаваме циклична повторяемост в отношението към България през различните етапи на все още краткия живот като независима държава на днешната Република Северна Македония".

Това каза пред БНР проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси, бивш първи посланик в Скопие. В края на месеца предстои нова среща на Комисията в Скопие.

Историкът допълни, че тези забрани влияят върху работата на Комисията, тъй като директно се казва, че единствено правоверна от гледна точка на Скопие е тяхната интерпретация на миналото.

"Лепят се етикети, които сериозно се разминават със сериозния научно-исторически анализ, а са изцяло подвластни на военната и следвоенната пропаганда, и то югославската комунистическа пропаганда, и са превърнати в политически и исторически постулати, които не подлежат на оспорване. Лекотата, с която се обясняват и събития, и личности изцяло е в пропагандното русло, което идва от далечното минало", каза професорът.

Той отбеляза, че към евроинтеграцията може да се върви много бързо, но когато бъдат изоставени старите нагласи на охраняване на митове и идеологически постулати.

Новините от днес и със задна дата