събота, 5 ноември 2022 г.

Архангелова задушница е, отдаваме почит към мъртвите

 БТА :: Община Стара Загора осигурява за Задушница допълнителни автобуси до  двата гробищни парка

Днес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден - на 8 ноември. На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редовете на Българската армия.

Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към починалите, която, като християни, отдаваме при всеки помен на задушниците през годината.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.

Значението на Задушница е голямо. Това не е само ден, в който близките и роднините на покойника се събират край гроба му, за да "ядат и пият". Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен.

Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.

По традиция днес Архангелова задушница ще бъде придружена от редица официални ритуали, предава БТА. От 11:00 часа във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп ще отслужи заупокойна служба, съобщиха от Министерството на отбраната. На ритуала в София ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери от въоръжените сили, членове на военнопатриотичните съюзи.

Панихиди по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъдат отслужени в няколко града в страната. В Благоевград от 11:30 ч. пред паметника-костница на загиналите 581 офицери и войници през Междусъюзническата и Първата световна война ще се извърши военен ритуал, на който ще присъства служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Панихиди ще имаше в Асеновград (от 11:30 ч. пред паметника на загиналите артилеристи във войните 1912-1913 г. в района на военно формирование 24490), в Бургас (от 11:00 ч. пред паметника на "24-и Черноморски полк" до Военния клуб в града), във Варна (от 11:00 ч. пред паметника на загиналите във войните в района на Старите варненски гробища), във Велико Търново (от 11:00 ч. в Гробищния парк на града, пред паметника на Майка България), във Враца (от 11:30 ч. пред паметника на загиналите във войните за освобождението и обединението на България), в Карлово (от 11:30 ч. пред паметника на загиналите във войните 1912 - 1918 г. в района на военно формирование 34 750), в Казанлък (от 9:30 ч. пред паметника на 23-и пехотен Шипченски полк), в Пловдив (от 11:00 ч. пред паметника на Опълченците на централните гробища ), в Плевен (от 9:30 ч. на площад "Свобода" пред паметника на 9-а пехотна Плевенска дивизия), в Сливен (от 9:30 ч. пред паметника на 6-и артилерийски полк), в Смолян (от 12:00 ч. пред паметника на полковник Владимир Серафимов - освободителят на Родопите), в Хасково (от 12:00 ч. пред паметника на загиналите от Хасково във Втората световна война), в Шумен (от 10:00 ч. пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад "Кристал"), в Ямбол (в гробищния парк в града ).

В ритуалите в памет на загиналите воини ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции и Националния военен университет "В. Левски". Военнослужещите ще поднесат венци и цветя и ще отдадат воински почести в памет на загиналите.

По традиция на този ден представители на Министерството на отбраната ще поднесат венци и цветя на българското военно гробище в с. Ново село, Струмишко, и пред офицерските гробове в градското гробище в гр. Струмица, Република Северна Македония. В българската делегация, водена от заместник-министъра на отбраната Катерина Граматикова, са включени началникът на политическия кабинет Владко Владов и директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев. В ритуала ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част и курсанти от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров".

Новините от днес и със задна дата