събота, 5 ноември 2022 г.

Украйна очаква да получи от България ракетни комплекси С-300, верижни машини и гаубици

  

Украйна иска и очаква от България да ѝ предостави военна помощ главно за противовъздушна охрана. В списъка са зенитно-ракетни комплекси С-300, минохвъргачки, гаубици, снаряди, верижни машини, съобщи в интервю по БНТ украинският посланик Виталий Москаленко.

"В списък до Министерството на отбраната сме посочили повече от 30-на артикули, където има и средства за противовъздушна отбрана, което е най-необходимо сега. Както знаете, заради бомбардировките и обстрелите с ракети и дронове е крайно необходимо такова оръжие. С-300, както и зенитно-ракетни комплекси, установки. Актуален остава и въпросът с доставката на гаубици от 152 мм, самоходни артилерийски установки, снаряди, минохвъргачки и др.", изреди ги Москаленко.

"Списъкът е доста широк, разнообразен и смятам, че в много точки може да бъде удовлетворен", заяви посланикът на Украйна, който предполага, че страната ни разполага с голяма част от артикулите в предоставения на МО списък. "По-рано сме давали заявка за хеликоптери и за самолети Су-25 и МиГ-29. Всички въоръжения, с които разполага България от времето на СССР, за нас, за Украйна са крайно необходими", допълни посланик Москаленко.

Москаленко съобщи още, че Киев се е отказал от ремонта на военна техника в нашите заводи, каквото решение гласува минвалото Народно събрание.

По думите му, неговата страна е преценила, че сама ще може да си ремонтира повредената в боевете с руснаците техника. Причината, по думите на посланика, е не недоверие, че ние няма да можем да ги ремонтираме качествено, а заради факта, че с транспортирането ремонтът би отнел повече време, отколкото ако се прави на украинска територия.

"Много внимателно наблюдавах дебатите в парламента за продоставяне на военна помощ на Украйна и смятам, че решението, прието от народните представители, е много правилно, важно и навреме най-после", изказа задоволство от решението на 48-ото Народно събрание, което депутатите, без тези от БСП и Възраждане", гласуваха с внушителното мнозинство от 175 гласа.

Новините от днес и със задна дата