сряда, 26 октомври 2022 г.

Дъщерята на политическия ментор на Путин избяга от Русия малко преди да бъде арестувана

  

Либералната руска журналитка Ксения Собчак е избягала от Русия, след като срещу нея беше заведено дело за изнудване, съобщиха руски държавни медии, цитирани от Франс прес.

40-годишната Собчак "избяга от Русия през нощта", съобщи полицейски източник, цитиран от ТАСС. Според него тя е минала през Беларус, за да достигне Литва.

"Тя напусна Москва късно през нощта (във вторник). В същото време тя купи самолетни билети през интернет вчера до Дубай, а днес до Турция. Тя направи това, за да обърка оперативните служители. В същото време тя влезе в Литва през Беларус", казва източникът на агенциията.

Според него следователите са имали в ръцете си заповед за задържане на Собчак, но тя е успяла да избяга.

Според ТАСС домът на дъщерята на бившия кмет на Санкт Петербург, който беше политически ментор на Владимир Путин, "е бил обискиран днес сутринта".

Според държавната телевизия РТ срещу бившата кандидат-президентка е започнато дело за изнудване. Случаят засяга и нейния бивш бизнес мениджър и бивш главен редактор на модното списание Татлер. Според същия източник случаят се отнася до опит за изнудване на държавната компания Ростек, която произвежда и изнася промишлени продукти, предназначени предимно за военния сектор. Според запознати отблизо със случая обаче, Ксения Собчак е обект на политическа репресия, а делото срещу нея скалъпена история с цел отстраняване.

Подобно престъпление се наказва с до 15 години лишаване от свобода.

Ксения Собчак е част от руската политическа опозиция от години, въпреки че нейни критици я обвиняват, че тя служи само, за да помага на президента Владимир Путин да изглежда по-добре, отбелязва АФП, но явно това не отговаря на истината, защото Путин е съзрял заплаха в нейно лице.

Хиляди руснаци напуснаха Русия от началото на офанзивата в Украйна в края на февруари. Втора вълна от заминавания последва след обявяването на частичната мобилизация на 21 септември.

Повечето от членовете на руската опозиция са в изгнание или в затвора или убити, припомня АФП, с всевъзможни скалъпени дела.

Новините от днес и със задна дата