понеделник, 24 октомври 2022 г.

Росен Желязков обяви кога ще е ясен форматът на проектокабинета на ГЕРБ-СДС

  

                              Снимка: Скрийншот/БНТ

 Форматът на проектокабинета, който ще предложи ГЕРБ-СДС, ще се оформи след края на консултациите на президента Румен Радев с парламентарно представените партии. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Росен Желязков от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Той прогнозира, че към края на седмицата ще има яснота и за формата, и за посоката.

"В това Народно събрание не може да има общ политически знаменател и всяко гласуване ще бъде ad hok - ще има такива, които ни разграничават и такива, които ни сближават и това е голямото предизвикателство - да се усеща пулса на деня и предизвикателствата. Защо такъв да не бъде и форматът на едно бъдещо правителство? Той ще зависи от конкретните интереси и очаквания на българите. Първото, което може да ни обедини и за бюджета", коментира той.

Желязков потвърди, че ГЕРБ-СДС подкрепя предложението на "БСП за България" за връщане на хартиената бюлетина, както и предоставянето на военна помощ за Украйна, за което се обявиха от "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

"Преди да бъде взето окончателно решение за помощта за Украйна, въпросът трябва да бъде обсъден на съвместно заседание на комисиите по отбрана и външни работи като се отчетат рисковете пред страната, нашите военни потребности и капацитети и ясната ни позиция в конфликта", допълни той.

ГЕРБ-СДС ще предложи пропорционално разпределение на ръководствата на постоянните комисии в парламента според числеността на депутатите и паритетен принцип при определени комисии. Разговорите за това предстоят утре. Желязков увери, че от парламентарната му група не държат да оглавят всички "важни" комисии.

"Всяка една от комисиите сме готови, след разговори по отношение на политики, да бъде споделена отговорността с колегите в парламента, включително и с конструктивната опозиция", допълни той.

Росен Желязков определи декларацията, изготвена от контактната група като изпълнена с позитивизъм и намерения за "вдъхване на живот" на 48-ото Народно събрание и формиране на кабинет.

"Навярно без ГЕРБ може да се състави кабинет, но без ГЕРБ не може да има конституционно мнозинство и не могат да се вземат всички тези важни решения. Няма как да се прави каквато и да е реформа без консенсус. Реформа насила никога не е успявала", допълни той.

Росен Желязков определи проектодекларацията, изготвена от контактната група, като положителна с желание да "вдъхне живот" на 48-ия парламент и да се състави правителство, за което ГЕРБ-СДС ще положи усилия.

На твърденията на "Продължаваме промяната", че изборът на Вежди Рашидов начело на парламента е фасада, зад която ще управляват фигури от ГЕРБ, Желязков отговори така:

"Бих бил внимателен със силните думи, защото хората са казали - "Казана дума, хвърлен камък!". Не може с достойнството на най-възрастния член на Народното събрание да се подхожда толкова лековато, дори с метафори, от които боли. В правилника ще бъдат ясно разписани отговорностите и задълженията, според принципите на взаимен контрол и баланс. Това по-скоро има за цел да създаде усещане за твърдяна фасадност и задкулисност. Уверявам ви, че няма никакви сламени хора, особено в лицето на председателя".

Новините от днес и със задна дата