сряда, 12 октомври 2022 г.

С викове "фашисти" потрошиха табелата на българския културен клуб в Охрид

  

                          Снимка: БТА/AP

Културният клуб "Цар Борис Трети" в Охрид е бил нападнат и е счупена табелата с името на клуба. Това се е случило около 12.30 местно време, предаде БТА.

"Разговаряхме с представители на ОССЕ в клуба, когато някакъв човек, който държеше нещо в ръцете, не можахме да видим какво, започна да крещи "фашисти", вратата беше отворена, а когато гостите ни си тръгнаха, някой счупи табелата с надписа "Цар Борис Трети", разказа за БТА председателят на Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи Томе Блажески.

От сдружението са информирали полицията, която е направила оглед на място.

Културния клуб "Цар Борис Трети" в Охрид бе открит на 7 октомври, с протести пред сградата, а прозорците бяха замеряни с яйца и твърди предмети.

Междувременно адвокат Тони Менкиноски е внесъл в Конституционния съд на Република Северна Македония искане да бъде разгледано дали програмата и уставът на сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид са в съответствие с конституционния ред на страната, съобщава изданието "Фактор", цитирано от БТА.

"По безспорен начин може да се установи, че програмата и уставът на сдружението са насочени към насилствено разрушаване на конституционния ред на (Република Северна) Македония и разпалване на национална и религиозна нетърпимост", се посочва в инициативата, съобщава изданието, цитирайки Менкиноски, който твърди, че "сътрудничеството на цар Борис Трети с Адолф Хитлер е исторически факт и че монархът е свързан с депортирането на 11 363 евреи от Македония, Тракия и югоизточните части на Сърбия по време на Втората световна война, извършено от България".

"Твърди се, че под ръководството на цар Борис Трети е приет акт за смяна на македонската народност с българска.

Към искането е добавена аргументация за практиката на Европейския съд за правата на човека, която показва, че отричането на фашизма и Холокоста насажда омраза и нетолерантност", допълва изданието, уточнявайки, че Менкиноски е "правен представител на македонците от България пред Съда по правата на човека в Страсбург".

Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи "Цар Борис III" в Охрид е регистрирано в Централния регистър на Република Северна Македония през ноември 2021 г. съгласно Закона за сдруженията и фондациите.

Новините от днес и със задна дата