сряда, 12 октомври 2022 г.

Изпращаме на Украйна от армейския ни запас 5000 чифта обувки и зимни екипи за войниците

  

                             Снимка: БТА/АР

България ще предостави помощ на Украйна от 5000 комплекта зимни облекла и обувки, реши правителството.

Министерството на отбраната ще предостави безвъзмездно на правителството на Украйна хуманитарната помощ, чрез Сухопътните войски.

Изпращаме 5 000 броя полушуби с подплата и още по толкова клинове с подплата, ризи с дълъг ръкав, шапки. В пратката са и 5 000 чифта обувки.

Предвидените за предоставяне движими вещи - облекла и обувки, не представляват униформено облекло по смисъла на регламентиращите документи, обясняват от пресцентъра на МС.

Дарението се осъществява в отговор на получено искане от украинската страна за осигуряване на медицинска техника и имущества, топли дрехи и екипировка за наближаващия зимен сезон.

Министерството на отбраната споделя убеждението, че един от основните приоритети във всеки въоръжен конфликт е осигуряването на адекватни грижи за гражданите.

Посочените количества са от дългосрочно съхраняваните запаси от облекла и обувки за нуждите на Българската армия и са напълно годни за използване.

Необходимите дейности по организацията, подготовката, транспортирането и предаването на материалните средства на съответните оторизирани лица от Украйна ще бъдат осъществени от Министерството на отбраната и от структури от състава на българските Въоръжени сили.

Разноските на материалните средства ще са за сметка на бюджета на ведомството за настоящата година.

Новините от днес и със задна дата