сряда, 26 октомври 2022 г.

Първият обвиняем по делото за строежа на "Хемус" е вече без мярка за неотклонение

  

                                         Снимка: БТА

 Първият обвиняем по делото за злоупотреби с пари за строежа на магистрала "Хемус" Борислав Колев е вече без мярка за неотклонение, съобщи за БТА говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

От началото на годината Колев, който до вчера бе единственият обвиняем за източване на средства за строежа на магистралата чрез т.нар. "кухи фирми", бе под домашен арест. Максимално допустимият законов срок на мярката, който е осем месеца, обаче е изтекъл, поради това мъжът вече е без мярка за неотклонение, обясни Петрова.

Тя добави, че сега Борислав Колев трябва да изпълнява задълженията си в качеството на обвиняем - да се явява при призоваване и да не променя адреса си, без да уведоми за това.

Вчера бе съобщено, че по разследването има нови осем обвиняеми лица. Преди повече от седмица служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че очаква досъдебното производство по случая "Хемус" да приключи скоро, като добави, че по него се работи интензивно.

Софийската градска прокуратура обвини 42-годишния Борислав Колев за пране на пари в началото на декември миналата година.

Според обвинението, той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да им станат фиктивни управители. Именно по сметките на тези юридически лица били преведени част от парите, предназначени за лот 5 от магистрала "Хемус". Впоследствие Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така, според прокуратурата, с 52 тегления от юни 2020 г. до септември 2021 г. мъжът получил над 53 милиона лева.

Новините от днес и със задна дата