сряда, 26 октомври 2022 г.

30-те конгресмени оттеглиха писмото до Байдън за промяна на политиката и мирни преговори с Москва

  

Група демократи в Конгреса на САЩ заяви, че е оттеглила писмо до Белия дом, в което призовава президента Джо Байдън да започне преки дипломатически преговори с Русия, след като то предизвика бурна реакция сред демократите и повдигна въпроси относно силата на подкрепата на партията за Украйна, предаде АП.

В изявление на председателя на Прогресивната фракция на Демократическата партия Прамила Джаяпал се казва, че фракцията оттегля писмото, което е изпратила по-малко от 24 часа преди това. То беше подписано от 30 членове на либералното крило на партията.

"Писмото беше изготвено преди няколко месеца, но за съжаление беше пуснато от персонала без проверка", пише демократката от Вашингтон в изявлението. Като председател на фракцията Джаяпал заяви, че поема отговорност за това.

Необичайното оттегляне сложи край на напрегнатия 24-часов период за демократите. Много от тях реагираха гневно на появата на слаба подкрепа за стратегията на президента за Украйна, която идва само няколко седмици преди междинните избори, на които мнозинството им в Конгреса е изложено на риск.

Задкулисието показа крехкия характер на отношенията на Байдън с прогресивното крило на партията му, повдигайки сериозни въпроси за способността им да работят заедно не само по финансирането на Украйна - което засега изглежда сигурно - но и по по-належащи въпроси, които са основни приоритети за либералите.

"Алтернативата на дипломацията е продължителна война, както с нейните гаранции, така и с катастрофалните и непознати рискове", се казва в писмото.

Джаяпал заяви, че писмото несправедливо се смесва с неотдавнашните коментари на лидера на малцинството Кевин Маккарти, който предупреди, че републиканците няма да напишат "празен чек" за Украйна, ако си върнат мнозинството в Камарата на представителите през ноември.

"Близостта на тези изказвания създаде неудачното впечатление, че демократите, които твърдо и единодушно са подкрепяли и гласували за всеки пакет от военната, стратегическа и икономическа помощ за украинския народ, по някакъв начин са се съюзили с републиканците, които се стремят да спрат американската подкрепа" за Украйна - каза Джаяпал.

Въпреки това Джаяпал не се отрече от съдържанието на писмото или от настояването Байдън да се ангажира с дипломация. Членовете на фракцията призовават за дипломатическо решение, откакто силите на руския президент Владимир Путин нахлуха в Украйна на 24 февруари.

Текстът на писмото се е разпространявал поне от юни, но тогава само няколко депутати са се подписали под него, твърдят двама запознати с въпроса демократи, пожелали анонимност.

Някои от демократите, подписали писмото преди месеци, са заявили, че вече не го подкрепят.

"Подписах това писмо на 30 юни, но оттогава много неща се промениха", заяви в Twitter представителката на демократите Сара Джейкъбс от Калифорния. "Днес не бих го подписала." "Трябва да продължим да подкрепяме Украйна икономически и военно, за да им дадем лостовете, от които се нуждаят, за да прекратят тази война", смята тя.

От началото на войната Конгресът одобри десетки милиарди за спешна помощ за сигурност и хуманитарна помощ за Украйна, докато администрацията на Байдън изпрати оръжия и оборудване от военните запаси на стойност милиарди, припомня АП.

Новините от днес и със задна дата