вторник, 18 октомври 2022 г.

Нови атаки в цяла Украйна: Ракета С-300 удари блок в Николаев, взрив в центъра на Киев

  

                               Снимка: БТА/AP

Нови въздушни атаки са извършени по цели в цяла Украйна, като ракета С-300 удари жилищен блок в южния град Николаев, а мощна експлозия предизвика голям пожар в центъра на столицата Киев. Над Харков пък летят дронове-камикадзе "Шахид", аламираха местните власти, цитирани от украинските медии.

В Николаев от сутринта са избухнали три взрива. Руска ракета С-300 е разрушила напълно една секция от жилищна кооперация в центъра на града. На мястото се е образувал огромен кратер. Според първоначалните информации спасителните екипи са извадили от руините тялото на загинал мъж. Останалите обитатели на блока са успели да слязат в мазето, когато ракетата е ударила сградата.

В неделя вечерта пристанищен терминал в Николаев бе ударен при нападение с безпилотни самолети, както съобщиха властите. При удара са повредени цистерни за съхранение на слънчогледово олио, част от което е изтекло и се е подпалило.

Съветникът на министъра на вътрешните работи Антон Геращенко съобщи в канала си в Телеграм, че атаки са осъществени и по Киев, Житомир, Кривой Рог и Харков, над който са забелязани да прелитат иранските дронове-камикадзе "Шахид". Пет ракети са уцелили промишлено предприятие, като са нанесени огромни щети.

В центъра на украинската столица е избухнала мощна експлозия, последвана от голям пожар. Ударът е по инфраструктурен обект.

В Житомир пък няма електрозахранване, след като е поразен обект от енергийната инфраструктура. 

Ръководителят на местната администрация в град Днипро съобщи, че при въздушна атака е ударена Приднепровската ТЕЦ. Има разрушения, една от помпените станции на града е спряла работа, има и проблеми с електричеството и водоснабдяването на левия бряг на Днепър.

Украински официални лица спешно лобират в Израел за подкрепа в областта на противовъздушната отбрана, а в неделя израелски министър публично призова да се помогне на Киев. Подобен ход от страна на Тел Авив обаче може да причини разрив в изключително деликатните отношения в региона на Близкия изток с Русия, която засега си затваря очите за израелските военни операции срещу проиранските групировки в Сирия.

Новините от днес и със задна дата