вторник, 18 октомври 2022 г.

Полицаи в Бургаско с положителни проби за наркотици и алкохол, твърдят, че били от лекарства

  

                           Кадър: Нова телевизия

Вече има служители на реда, които са дали положителен резултат при тестването за наркотици. Това обаче се дължало на лекарства, които приемат. Това обяви Генади Тенев, зам.-председател на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на работещите в МВР (СФСМВР), предаде Нова телевизия.

Тестването на полицаите за алкохол и дрога вече започна по места. В Бургаско проверките стартираха от вчера в различни полицейски управления.

Генади Тенев увери, че федерацията подкрепя тестването на униформените, но не одобрява начина, по който това се прави. "Има доста обезпокояващи неща, да не кажем и незаконосъобразни", смята той. По думите на Тенев тестовете, с които се взимат проби, са същите, с които полицаите проверяват и шофьорите, а те често давали неверни резултати. 

"Първо ще излезе фактът, че в МВР се използват лекарства за успокояване, което от години нашата организация е правила два пъти изследване и сме го подчертавали - от високия стрес и натоварване, но това се крие от МВР. Сега ще излязат и тези резултати от тестовете", категоричен е Тенев. Той подчерта, че практиката през годините показвала, че въпросните тестове не показват реални резултати.

Миналата седмица бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов настоя държавата да отделя необходимите средства, за да бъдат тествани служителите на МВР и да е спокойно обществото, че има адекватни мерки за самоконтрол в системата. Визирана бе поредицата от случаи на заловени пияни и дрогирани служители на реда зад волана.

BurgasNovinite.BG припомнямя, че преди две - три седмици, за употреба на ксанакс изписван от лекар и приеман по предписание, в Бургас бе арестуван и задържан за 24 часа млад мъж С.Н.С., само защото пробата е показала, че е седнал зад волана със следи от медикамента. Водачът е арестуван при рутинна проверка а не в условия на нарушение на пътя. При попълнените в полицията документи е видно, че той е бил в абсолютна кондиция да шофира. Психо - моториката му е била без никакви отклонения. Сам е поискал и настоял да му бъде направена кръвна проба. При проверка бе установено, че същият приема медикамента от 12 години, тъй като здравето му е в пряка зависимост от него, но няма никакви драстични нарушения на пътя, освен няколко фиша за минимално превишена скорост в извън градски условия, при положение, че е активен шофьор използващ автомобила си всеки ден. Същият има правоспособност за "С" категория и е преминал психотеста успешно при същите обстоятелства, които обаче са дали повод за арест. Дори е работил на 25 тонен камион, без да е имал нито едно произшествие. Той е с отнет документ за правоспособност за 18 месеца в очакване на резултат от кръвна проба. В листовката на медикамента е отразено, че приемайки го не трябва да шофира и да работи с машини, но е от първостепенно значение обстоятелството, че не е уточнено колко време приемащият го е под въздействието на това лекарство. И като се има предвид, че е предписано за употреба само вечер е повече от естествено водач на автомобил да се чувства сигурен, че през деня не е под въздействието на този медикамент, и дори да има следи от него в организма си ефектът на медикамента е минимализиран до безопасна степен и ниво на въздействие. По данни на специалисти работещи активно върху темата 44% от българските водачи на автомобили приемат подобни медикаменти, като в повечето случаи, ако не ги приемат не са в състояние да карат коли. Абсолютно доказано е статистически, че процентът на автопроизшествия в България не е обвързан с приема на тези медикаменти, когато не се злоупотребява с тях и са по лекарско предписание. Поради този комплекс от причини е необходимо незабавно преразглеждане на законодателството и отпадане на възможността за отнемане на шофьорски права в подобни ситуации, защото на практика излиза, че да се лекуваш по лекарско предписание е престъпно деяние.

Новините от днес и със задна дата