вторник, 18 октомври 2022 г.

Синдикатите натискат държавата и бизнеса за заплати, които да покрият цялата инфлация

  

КНСБ и КТ "Подкрепа" искат от държавата и бизнеса ръст на доходите до края на годината с 18,7%, процентът, отчетен от НСИ за годишно нарастване на индекса на потребителските цени през септември. Така според тях домакинствата ще бъдат компенсирани за галопиращата инфлация.

Двата синдиката искат и 850 лева минимална работна заплата догодина и минимум 12,5% увеличение на възнагражденията в частния и бюджетния сектор. Друго тяхно искане е до края на годината да бъде приета дефиниция за енергийно уязвими потребители.

"За доходите две неща стоят пред скоба, на първо място е компенсиране на цялата инфлация до края на годината както в държавния, така и в частния сектор по всички възможни начини и договаряне на ръст на заплати", заяви Димитров.

Възстановяване на загубената покупателна стойност през 2023 г. е целта, която поставят синдикатите. Те предвиждат и съвместна протестна акция.

Димитров подчерта, че има драстично увеличение на основните стоки. Той посочи още, че за бюджета за догодина синдикатите настояват за 850 лева минимална работна заплата и 12-13% процента ръст на доходите.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов съобщи, че са водени разговори с министъра на енергетиката за това, че трябва да договорят спешно някои мерки в Националния план за възстановяване и устойчивост. Той каза, че синдикатите са били запознати с проектозакон, с който се предвижда две тарифи за тока. По думите му това предложение трябва да се изясни. Парламентът непременно трябва да приеме бюджет, подчерта Манолов.

На дискусия КНСБ и КТ "Подкрепа" обсъдиха днес проблемите в различните сектори и съвместните си искания, които ще отправят с декларация към президента Румен Радев и 48-ия парламент.

Пламен Димитров уточни, че обсъждат какви точно да са действията на конфедерациите, за да може да има реални последствия.

Новините от днес и със задна дата