вторник, 25 октомври 2022 г.

Риши Сунак влиза на "Даунинг Стрийт 10" след аудиенция при крал Чарлз Трети

  

42-годишният Риши Сунак ще заеме поста на нов министър-председател на Великобритания след аудиенция при крал Чарлз III във вторник - 25 октомври - сутринта, съобщава Би Би Си.

За целта обаче първо премиерът в оставка Лиз Тръс ще председателства за последен път заседание на своя кабинет, след което ще направи изявление на "Даунинг Стрийт 10" и ще се отправи към Бъкингамския дворец. Там Тръс ще подаде официално оставката си пред крал Чарлз III. 

След нея на първата си аудиенция при британския монарх ще отиде и Риши Сунак. Той бъде поканен да състави правителство. Според Би Би Си към 11:35 часа местно време Сунак вече ще е официално министър-председател на Великобритания и ще направи своето първо изявление, преди да влезе на "Даунинг Стрийт 10" като 57-ия премиер на Обединеното кралство.

Междувременно световните медии обърнаха внимание и съпругата на бъдещия премиер - свръхбогатата индийска бизнесдама Акшата Мурти.

Тя се озова в светлината на прожекторите през април, като разкри начина на живот на семейството им в разгара на кризата с покупателната способност в страната, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Мурти е считана от британските данъчни власти за лице, което "не живее" в Обединеното кралство и следователно доходите ѝ в чужбина не се облагат с данъци. Този статут, напълно законен, беше "черна точка" ​в разгара на кризата на покупателната способност, подклаждайки вече отправяните към съпруга ѝ критики, защото Сунак проявяваше сериозно колебание да подпомогне британските домакинствата.

След като бе подложена на тежки критики критикувана заради милионите лири, спестени от данъци благодарение на този статут, съпругата на тогавашния министър на финансите на Великобритания веднага обяви, че доходите ѝ в чужбина вече ще се облагат в страната. "Правя го, защото искам, а не защото наредбите го изискват", подчерта тя.

Риши Сунак от своя страна осъди "клеветническа кампания", водена от лейбъристката опозиция. "Очернянето на жена ми, за да засегнат мен, е ужасно", заяви той в интервю за таблоида "Сън" по време на първата сериозна криза, поставяща под въпрос стремителния му политически възход. "Съпругата ми е родена в Индия, израснала е там", припомни той. "Не би било разумно или честно да искам от нея да прекъсне връзките си със страната си само защото е омъжена за мен", добави консерваторът.

42-годишната Акшата Мурти притежава акции на стойност близо милиард долара в индийския технологичен гигант "Инфосис". Баща ѝ Нараяна Мурти е един от основателите на компанията през 1981 г., стойността ѝ днес възлиза на около 100 милиарда долара. Това означава, че състоянието ѝ е по-голямо от това на покойната кралица Елизабет Втора (притежавала около 420 милиона евро), отбелязва в. "Сънди таймс".

Акшата израства в Бангалор, с богатия си баща и под строгото възпитание на своята майка Судха Мурти - известна писателка, филантроп, както и първата жена, назначена като инженер в автомобилната група "Тата моторс". Тя забранява на Акшата и брат ѝ Рохан да гледат телевизия у дома и ги принуждава да ходят на училище с рикша, както всички останали техни съученици.

Съпругата на Риши Сунак заявява, че тя и брат ѝ са отгледани "със силни филантропски ценности", а благодарение на доброволческата си работа има представа за предизвикателствата, пред които са изправени жените в Индия.

През 1998 г. тя заминава за САЩ, за да учи икономика. Тя се среща с бъдещия си съпруг няколко години по-късно в престижния Станфордски университет в Калифорния, където и двамата са записали бизнес магистратура. Риши Сунак е със скромен произход и получава стипендия.

Индийското общество е йерархично, но родителите на Акшата Мурти приемат сватбата им. Баща ѝ Нараяна Мурти одобрява сватбения план на дъщеря си, като признава, че Риши Сунак отговаря във всяко едно отношение на описанието ѝ: "брилянтен, красив и преди всичко честен". Около 1000 гости, включително множество известни личности, присъстват на сватбата им през 2009 година. Двамата имат две дъщери - Анушка и Кришна.

Новините от днес и със задна дата