събота, 24 септември 2022 г.

Проучване на "Медиана": Въпросът за второто място в предстоящите избори далеч не е решен

  

Има голяма вероятност в следващия парламент да има вече 8 партии - всички, които бяха досега, плюс "Български възход", според представително за пълнолетното население за страната проучване на агенция "МЕДИАНА", проведено в периода - 16 - 22 септември 2022 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Засега ГЕРБ определено доминира, като води с близо 10% пред "Продължаваме Промяната". Въпросът за второто място в предстоящите избори далеч не е решен. Засега, "Продължаваме Промяната" са втори, но на малка дистанция от три партии - БСП, ДПС и "Възраждане" (за последните две се предполага, че имат значителен скрит от изследванията вот и значителен брой избиратели в чужбина- нещо, което не е отразено в изследването). На практика битката за от второ до пето място предстои и зависи от мобилизацията на тези партии, посочват изследователите.

"Демократична България" и "Български Възход" са стабилно над 4 %-ната бариера за влизане в Народното събрание. Въпреки че при "Има такъв народ" продължава отливът на избиратели, засега те запазват възможностите си за представителство в парламента. Партията на Мая Манолова засега е близо, но под чертата за влизане в парламента, като запазва известни шансове за новия парламент, според проучването.

На въпрос "А ако днес, сега имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували?", заявилите, че ще гласуват отговарят така:

Данните от изследването дават основание да се очаква много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80 % заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 - 2.3 милиона избиратели (около 35 % от избирателите по списък).

Прагът за преминаване на 4%- ната бариера ще падне значително - до около 88 - 90 хил. избиратели, се посочва в изводите на проучването.

Ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина. Същевременно тя е предпоставка за значителни "изненади" - доколкото малки разлики в реалния брой избиратели ще доведат до значителна разлика в процентно изражение.

Резултатите от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка между партиите, а от икономическите сътресения в обществото. Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще (12 % от запитаните се опасяват не от обедняване, а от възможността да изпаднат в крайна мизерия), посочват от "Медиана".

Данните от изследването могат да се намерят и на сайта на "Медиана" тук >>

Изследването е проведено в периода - 16-22 септември 2022 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция Медиана и е реализирано със собствени средства.

Новините от днес и със задна дата