събота, 24 септември 2022 г.

Зад вдигането на линията на бедност: Кой изпада под прага ѝ

  

Около 300 000 пенсионери ще останат под прага на бедност, затова се обърнах към министъра на труда с препоръка още преди края на тази година линията на бедност да стане поне 504 лв. Това каза омбудсманът Диана Ковачева по БНТ.

На 21 септември служебният кабинет реши, че линията на бедност в България през 2023 г. ще бъде 504 лева. Стойността ѝ ще се повиши с 91 лева или с 22% в сравнение с настоящата 2022 г.

Омбудсманът Диана Ковачева обаче настоява линията на бедност да бъде вдигната още тази година, защото около 300 000 пенсионери ще останат под този праг.

Според Ковачева зимата ще бъде трудна за много хора. Тя прогнозира, че трудности ще има и за хората с увреждания, и тези, които разчитат на социални помощи. Според нея предвижданата линия на бедност не е достатъчна, защото не отразява малката потребителска кошница.

Омбудсманът каза, че трябва задължително да има компенсации за потребителите на газ, както и за хората, които се отопляват на дърва и пелети. По думите ѝ хората, които се отопляват на твърди горива, са около 40%, като отбеляза, че цената на дървата за огрев и пелетите е скочила с близо 70%, което е в пъти повече от годишната инфлация. Вчера омбудсманът е сезирала Комисията за защита на конкуренцията с искане за проверка защо е ограничена доставката на дървата за огрев и защо цените растат.

Увеличението на линията на бедност няма да се отрази значимо на българските граждани, коментира темата икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова пред NOVA. По думите ѝ най-сериозно повишаването ще се усети от хората с увреждания.

"С нищо друго линията на бедност не е значима за българския гражданин. Защото тя не се отразява дори на социалните помощи. Най-големият проблем е доближаването на линията на бедност до нетната минимална заплата", каза още тя.

Притеснително според Григорова е, че работещите български граждани са близо до линията на бедност. "Най-уязвимите групи са хората, които нямат постоянни приходи. Пенсионерите имат. Освен това, единствените доходи, които се увеличиха, са именно пенсиите", допълни икономистът.

Прогнозата ѝ за инфлацията е, че тя ще продължи да нараства. "Дали ще стигнем 20% до Нова година - не сме врачки, за да знаем. Със сигурност ще продължава да се увеличава. Несигурността за цената на горивата се отразява на всички останали цени", подчерта икономистът.

Григорова също настоя да се намери устойчиво решение за достъпни цени на горивата.

"Ако не - ще продължаваме да се чудим как да компенсираме, а това не може да продължава безкрайно. Ако ги няма компенсациите, много от българските фирми ще трябва да затворят. От друга страна, безкрайното компенсиране не може да продължава", посочи тя.

Новините от днес и със задна дата