събота, 24 септември 2022 г.

След 48 часа: НАСА ще се опита да отклони астероид от траекторията му

  

                             Снимка: NASA

НАСА планира да извърши първото в историята умишлено отклоняване на астероид от орбитата му. Това ще стане на 26 септември. Мишената е двоен астероид, състоящ се от 2 обекта. По-малкият Диморфос е с диаметър от 160 метра, като той се върти около 780-метровият Дидимос.

Двойката е открита в края на миналия век и се намира на 9,6 милиона километра от Земята. НАСА твърди, че няма никаква вероятност някой от астероидите да застраши Земята. Това е причина именно те да послужат за първия тест на системата за отбрана на планетата ни от опасни астероиди. 

НАСА е разработила космическият апарат ДАРТ (Double Asteroid Redirection Test - DART). Той няма да взриви, а вместо това ще се забие със скорост от 22 500 км/ч в по-малкия астероид Диморфос.

Очаква се в следствие на сблъсъка орбитата му около Дидимос да бъде променена, а това в последствие да отклони двойния астероид от неговата траектория в Слънчевата система.

Учените от НАСА подчертават, че тестът няма да застраши Земята по никакъв начин. Според космическата агенция обаче има шанс от 10% ДАРТ да пропусне целта си. В такъв случай апаратът ще ги срещне отново за повторен опит след две години.

И докато сондата ДАРТ ще бъде разрушена при удара в Диморфос, то Европейската космическа агенция готви своя мисия HERA, която ще достигне обекта през 2027 година и ще проучи ефекта на удара от първо лице. Дотогава ще са възможни единствено наземни наблюдения, но поради малките размери на астероида те ще са недостатъчни.

Въпреки това НАСА обещава кадри от сблъсъка. Те ще са осигурени от италианския нано-сателит LICIACube, който ще е излети заедно с ДАРТ. Задачата на LICIACube е да заснеме удара. LICIACube ще е на разстояние от 55 километра по време на сблъсъка.

Учените допълват, че Холивуд бърка, когато свързва "планетарната защита" със зрелищни експлозии. Раздробяването на обект с взрив създава множество по-малки космически тела, които потенциално носят опасност, допълват учените. Това би бил адекватен метод само за предотвратяване на сблъсък с астероид, открит месеци преди възможния удар.

Според астрономите ранното откриване и отклоняване в начален етап е най-добрият начин, по който да предпазим планетата си. ДАРТ ще тества дали това е възможно.

Успехът на ДАРТ ще има значение за цялото човечество, споделят участниците в мисията на НАСА.

Новините от днес и със задна дата