сряда, 24 август 2022 г.

Ердоган поиска Крим да бъде върнат на Украйна

 Ердоган: Подписването на меморандума с Швеция и Финландия за НАТО е  дипломатическа победа за Турция - Труд 

Крим трябва да бъде върнат на Украйна, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган във видеопослание до участниците във 2-та среща на инициативата "Кримска платформа" в Киев, предава специалният пратеник на БТА Нахиде Дениз.

"Ние не признаваме анексирането му от Русия. Това е принципна позиция, която има не само правни, но и морални основания. Връщането на Крим на Украйна е изискване и на международното право. Защитата на териториалната цялост, суверенитета и политическото единство на Украйна е от решаващо значение не само за регионалната, но и за глобалната сигурност и стабилност", каза Ердоган.

В посланието, което бе цитирано от турската информационна агенция Ихляс хабер ажансъ, Ердоган акцентира и на въпроса за гарантирането на сигурността и благосъстоянието на кримските татари, което се очаква от турска страна.

"Кримските татари са един от коренните народи на Крим. Те са потърпевши от събитията. Гарантирането на тяхната сигурност и благосъстояние е сред приоритетите на Турция. В тази връзка искам да напомня, че Турция очаква колкото се може по-скоро да бъдат освободени и да се завърнат при семействата си заместник-председателят на Националното събрание Нариман Джелал и неговите другари, които бяха задържани във връзка с участието им в първата среща на върха на Кримска платформа", посочва турският президент, подчертавайки, че Турция ще продължи да бъде на страната на украинското правителство и на кримските татари. Както и че ще продължи да полага усилия за решаването на украинската криза.

Ихляс хабер ажансъ обобщава в заглавието към посланието на Ердоган: "Кримско послание от президента Ердоган, което ще вбеси Путин: Крим трябва да бъде върнат на Украйна".

Новините от днес и със задна дата