събота, 23 юли 2022 г.

Официално: СЗО обяви маймунската шарка за глобална опасност

  

Световната здравна организация обяви маймунската шарка за глобална опасност за общественото здраве. Класификацията е най-високата степен на предупреждение, която СЗО може да издаде и следва нарастването на случаите в световен мащаб, съобщи Би Би Си.

Вече са съобщени над 16 000 случая на маймунска шарка в 75 държави, заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус. Той добави, че до момента има пет смъртни случая в резултат на заболяването.

"Оценката на СЗО е, че рискът от маймунска едра шарка е умерен в световен мащаб и във всички региони, с изключение на европейския, където оценяваме риска като висок", добави той.

Вчера още един случай на маймунска шарка е потвърден в България, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Заболелият е на 23 г., с фебрилитет и обрив, в добро общо състояние. Пациентът се е завърнал наскоро от Италия. Заболелият е хоспитализиран в болница "Св. Георги" - Пловдив.

ДНК на вируса на маймунската вариола е установен в съдържимото на обривните единици и орофарингеалния секрет от пациента. Предприети са епидемиологични проучвания.

Днес за първи път в САЩ бяха открити случаи на вирусното заболяване маймунска шарка при деца, предаде Ройтерс. Става дума за бебе в Калифорния и за още едно малко дете, което няма американско гражданство, поясниха здравните власти.

Двата случая не са свързани и вероятно те са в резултат на предаване на заразата в домашни условия, казаха Центровете за контрол и превенция на заболяванията, като допълниха, че децата са в добро състояние и се лекуват.

Маймунската шарка протича с грипоподобни симптоми и кожни обриви и се предава най-вече при близък контакт, в повечето случаи при хомосексуален контакт.

Предишните случаи на маймунска шарка в страната бяха потвърдени на 23-ти и на 27 юни.

В момента по света има над 15 000 случая на маймунска шарка. Докато Великобритания, Съединените щати, Канада, както и други държави са закупили милиони ваксини, нито една от тях не е отишла в Африка, където по-сериозен вариант на болестта вече е причинил смъртта на над 70 души, припомни Асошиейтед прес. Нито една от богатите страни не е съобщила за смъртен случаи, причинен от заразяване с маймунска шарка.

"Това, което се случва в Африка е почти изцяло различно от епидемията в Европа и Северна Америка", заяви д-р Пол Хънтър, професор по медицина в британския Университет на Източна Англия, който преди това е съветвал СЗО по въпросите за инфекциозните болести.

Тази седмица здравната агенция на ООН съобщи, че 99 процента от всички регистрирани случаи на маймунска шарка извън Африка са при мъже, а 98 процента от тях са при мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже. Въпреки това болестта може да зарази всеки, който е в близък физически контакт с болен от маймунска шарка, независимо от сексуалната му ориентация.

"В тези много активни сексуални мрежи на хомосексуалисти има мъже, които наистина не искат останалите хора да знаят какво правят и самите те не винаги знаят с кого правят секс", каза д-р Хънтър. Някои от тези мъже може да женени или да имат семейства, които не знаят за сексуалната им активност, което "прави проследяването на контактните изключително трудно...", заяви той, обяснявайки защо ваксинацията може да бъде най-ефективния начин за справяне с епидемията.

Вероятно не така е в Африка, където ограничените данни показват, че маймунската шарка се пренася върху хората от заразени животни. Въпреки, че африкански експерти признават, че могат да пропускат някои случаи сред хомосексуални и бисексуални мъже, предвид ограниченото наблюдение и стигматизацията на ЛГБТ обществото, властите разчитат на стандартни мерки, като изолация и обучение на хората за контрол на заразата.

Вирусологът д-р Мбала, който ръководи отдела за глобално здраве в Националния институт за биомедицински изследвания в Демократична република Конго, заяви, че има забележителни разлики между пациентите в Африка и на Запад. "Тук много бързо, след три-четири дни, виждаме видими кожни лезии при хора, изложени на маймунска шарка", каза д-р Мбала и добави, че е малко вероятно човек с толкова видими промени по кожата да излезе на публично място, като така се предотвратява по-нататъшното разпространение. Но във Великобритания и САЩ лекарите са наблюдавали някои заразени хора, които имат само една или две кожни лезии, често в областта на гениталиите, заяви той. "Не бихте забелязали това, ако сте с човек в такси или бар", допълни д-р Мбала. "Така че на Запад, хората без тези видими кожни лезии могат да разпространяват инфекцията бе да се разбере", смята той.

Новините от днес и със задна дата