сряда, 1 юни 2022 г.

ЕК: България не изпълнява все още 2 от изискванията за присъединяване към еврозоната

  

Европейската комисия отчете днес, че България все още не изпълнява две от изискванията за присъединяване към еврозоната. Нашата страна не отговаря на показателите за стабилност на цените и за законодателство, изцяло съобразено с правилата на ЕС.

Комисията пояснява, че у нас инфлацията на потребителските цени е неравномерна. Отчита се, че най-новите данни за нашата страна показват висока инфлация, причинена от ръста на цените на енергията. Миналата седмица лидера на ГЕРБ Бойка Борисов, също коментира, че с 20% необоснована инфлация, настоящото правителство не може да прави планове за влизане в еврозоната. 

Очакванията са в следващия доклад догодина да се отчете положителна промяна, защото инфлационният натиск се приема за временен и се предвижда да спадне чувствително. По тази причина няма очаквания за допълнително забавяне на нашата страна по пътя към въвеждането на еврото.

ЕК се отбелязва, че присъединяването към еврозоната е част от задълженията, които държавите от ЕС са приели, за да се присъединят към Общността (без Дания).

Комисията дава оценка, че Хърватия е готова да въведе еврото от 1 януари догодина. Преди това се очаква необходимото одобрение от Европейския съвет и от Европейския парламент в края на юни и началото на юли.

Хърватия се присъедини към ЕС през 2013 г. и заедно с България влезе в т.нар. чакалня на еврозоната през юли 2020 година. За хърватската икономика се отчита, че е малка и добре вписана в европейската, както и че банките са собственост основно на дружества в големи държави от еврозоната.

В доклада се посочва, че Швеция, Румъния, Полша, Унгария и Чехия също още не отговорят на изискванията за приемане в еврозоната.

Новините от днес и със задна дата