четвъртък, 5 май 2022 г.

Бургас се побратими на онлайн церемония с украинския град Николаев

 Бургас се побратими на онлайн церемония с украинския град Николаев

Бургас се побратими с украинския град Николаев на онлайн церемония днес, 3 май 2022 г. Това се случва за първи път в историята на администрацията. Решението за подписване на споразумение за сътрудничество между двата града беше одобрено от бургаските общински съветници в заседание на 7 април.

Днешната онлайн церемония се проведе в присъствието на председателя на Общински съвет - Бургас проф. д-р Севдалина Турманова.

Кметовете на двата града Димитър Николов и Олександър Сенкевич поставиха подписи под Споразумението за търговско-икономическо, научно, техническо и културно сътрудничество. Документите ще бъдат разменени между двете страни.

„За Николаев е изключително важно, че днес подписваме това споразумение, защото то има много по-дълбок смисъл. Това е послание към нашите жители, че предстоят хубави събития за града, че животът ще продължи“, заяви в онлайн обръщението си Сенкевич. Той подчерта, че се надява близо да е този час, когато ще могат да се осъществят и реални срещи, на които да бъдат коментирани различни възможности за партньорство.

„Съпричастни сме към страданията ви и се надяваме съвсем скоро мирът да бъде факт. В Бургас и региона в момента има близо 50 хил. украинци, сред тях и много жители на Николаев. Стараем се на всички да осигурим необходимото, за да се чувстват доколкото е възможно добре, след ужаса на войната в родината си. Помагаме при настаняване, за документи, при кандидатстване на работа. Осигуряваме безплатни курсове по български език за деца и възрастни, за да могат по-бързо да се социализират. Голяма част от децата вече посещават детски градини и училища.“, заяви в онлайн приветствието си кметът на Бургас Димитър Николов.

На онлайн церемонията от българска страна присъстваха още зам.-кметове и директори на дирекции от Община Бургас, както и украински граждани, които преди войната са работили в общинските администрации на украински градове.

Новините от днес и със задна дата