Двама молдовски граждани са задържани за въоръжен грабеж на украински бежанци, съобщават от Апелативната прокуратура в Бургас. Извършителите са отнели значителна сума пари и скъпоценности.

Престъплението е извършено на 28 април в светлата част на денонощието, съобщи за БТА Мирослав Драганов от пресцентъра на обвинението.

По непотвърдена информация украинците са били нападнати в апартамент в затворен комплекс в "Свети Влас", където са били настанени.

Предмет на престъплението е парична сума от 65 хиляди евро, 10 хиляди лева, бижута от благороден метал със скъпоценни камъни на стойност 30 хил щатски долара и мобилен телефон за 1800 долара. "Общо около 197 хил лв.", каза прокурор Георги Чинев по време на брифинг на бургаската прокуратура. В пресконференцията участва и шефът бургаската полиция комисар Калоян Калоянов. 

Пострадалото украинско семейство е отказало да имат статут на бежанци и не получават помощи като такива. По информация на BurgasNovinite.BG става въпрос за семейство на украински бизнесмен, а всички украински семеиства с по - висок жизнен стандарт са направили масово отказ да получават помощи по време на престоя си в България заради войната. Макар че голяма част от тези хора са вече без домове и трябва да започват живота си отначало.