петък, 6 май 2022 г.

Бойко Ноев: Премиерът договори компромис с путинизма, решението на НС е позорна измама

  

                               Снимка: БТА

"Решението на парламента е позорна измама. Това решение ограничава до минимум това, което България може да направи за Украйна. България не може да извършва ремонт нито на бронетехника, нито самолетни хеликоптери. В България няма нито специалисти, нито резервни части. В момента в заводите в Търговище се обслужва техниката на Българската армия - 1 танк за няколко месеца го правят". Това заяви в NOVA експертът и бивш военен министър Бойко Ноев.

"Отказът по същество да дадем открито военна помощ, както всички останали страни от ЕС и НАТО, с изключение на Орбан, е проява на путинизма в България. Путинизмът в България е в настъпление. Това което в края на краищата Кирил Петков е договорил, е компромис с путинизма, което по същество означава приемане на тази реалност", заяви Ноев.

"Моето мнение е комплексно. От една страна съм подкрепил усилието му в борбата с мафията в България и промените, които настъпиха. От друга - имам различна позиция по някои от актуалните въпрос", заяви Ноев. Относно защитата на небето от Дуранкулак до София, Ноев смята, че позицията на президента е "авиаторски подход към сигурността".

"По направлението Дуранкулак - София няма да летят самолети а ракети. Нашето ПВО е от миналия век. Това, с което се гордеем, е по същество куп старо желязо. Ние пропускаме възможността, когато нашите съюзници са се напрегнали да решават проблемите, ние да извършим бърза модернизация и превъоръжаване, отдавайки част от оборудването си", заяви бившият военен министър. "България е неуверен, несигурен съюзник в НАТО".

Той смята, че война, която да засегне България, няма да има.

"Никой няма да нападне България. Няма причина, защото не сме заплаха и защото сме член на НАТО", смята Ноев.

Той отправи и въпрос към бригаден генерал Николай Русев, началник на авиобазата "Граф Игнатиев": "Авиобазата "Граф Игнатиев" е кръстена на един от палачите на Васил Левски. Ще подкрепите ли инициатива да бъде прекръстена на Димитър Списаревски", попита Ноев.

Новините от днес и със задна дата