вторник, 31 май 2022 г.

Турция поиска от международните организации официално да се преименува на Тюркие

  

Турция официално иска от ООН и други международни организации да променят изписването на името на страната на Тюркие, съобщи министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от ДПА.

Анкара ще изпрати официално писмо до всички релевантни международни организации и очаква промяната на името да стане официална след тази седмица, заяви Чавушоглу пред Анадолската агенция.

По думите му ООН е "готова" за промяната, като Анкара насърчава замяната на англоезичното наименование Търки (Turkey) с името Тюркие (Turkiye) в по-голямата част от международната си кореспонденция, включително при отразяването в чуждестранни медии.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган издаде през декември указ за замяна на англоезичната версия Turkey с името Тюркие (Turkiye) на английски, френски и немски, както и на други езици, като Turkiye се използва и в етикетите на продуктите за износ.

Терминът Тюркие (Turkiye) "представлява и изразява културата, цивилизацията и ценностите на турския народ по най-добрия начин", се посочва в указа на Ердоган.

Точната причина зад преименуването и избрания момент за това остава неясна, отбелязва ДПА. През декември държавната телевизия ТРТ се позова на статия, според която думата Turkey има "неласкави" конотации на английски език, тъй като се отнася за "голяма птица, произхождаща от Северна Америка" или за "нещо, което пада лошо".

Новините от днес и със задна дата