понеделник, 23 май 2022 г.

Ваксинираните срещу едра шарка "би трябвало да имат защита" от новото зло - маймунската

  

Повече от 80 случая на маймунска шарка са регистрирани в най-малко 15 страни, показват официалните данни до момента. Потвърдени са случаи в 10 европейски държави. В още няколко се очаква потвърждение на съмнителни проби. Заболели има и в САЩ, Канада, Австралия, Израел и Великобритания.

Последният потвърден случай е от Австрия. 35-годишен мъж е бил приет в болница във Виена с класически симптоми на заболяването. Австрийските здравни власти се опитват да проследят контактите на мъжа.

Съмнителният случай на маймунска шарка в Гърция не беше потвърден от направените лабораторни тестове, съобщават гръцките медии.

В събота от гръцката служба за обществено здраве (ЕОДИ) съобщиха, че има съмнение за заразен с маймунска шарка чуждестранен турист. 29-годишният турист и спътничката му бяха настанени в болница и карантинирани. Те бяха транспортирани със самолет от остров Кефалоня до Атина в специални капсули, както постановява протокола за контрол над разпространението на маймунска шарка. Румънските медии съобщиха, че става дума за румънски гражданин, живеещ в Обединеното кралство. Преди няколко дни той е имал висока температура и обрив в горната и долната част на тялото, съобщава телевизия Диджи 24.

Направените лабораторни изследвания на съмнителния случай не са открили наличие на вируса на маймунска шарка, се посочва в съобщение на ЕОДИ, съобщава телевизия ЕРТ. Тестовете показват, че туристът е заразен с варицела. Клиничната картина на настанения в болница в Атина турист е добра. От вчера той няма температура.

Здравните власти проверяват пътя на заболяването. Проверка е направена в хотела, където е била отседнала двойката. До момента там не са установени случаи на шарка.

Въпреки че няма специфична ваксина за инфекцията, няколко страни заявиха, че съхраняват ваксини срещу едра шарка, които са около 85% ефективни, тъй като двата вируса са доста сходни.

Генералният секретар на СЗО Тедрос Гебрейесус подчерта, че светът е изправен пред огромни предизвикателства, включително COVID-19, войната в Украйна и маймунската шарка.

България не е изолирана част от света и вирусът може да достигне и до нас. Това коментира в предаването на bTV "Тази сутрин" вирусологът проф. Радостина Александрова.

По нейните думи разпространението на маймунската шарка е по-трудно от това на едрата, която вече е ликвидирана в световен мащаб. Тя даде пример със заразен мъж във Великобритания, който е предал болестта само на един човек от 50 души, с които е бил в контакт.

От друга страна вирусът е близък до този на едрата шарка и хората, ваксинирани срещу нея до голяма степен са защитени. У нас обаче ваксината не се прилага от края на 70-те години на миналия век, уточни проф. Александрова.

Разпространението на вируса на маймунската шарка е трудно от човек на човек. Предава се предимно чрез телесните течности. Може да има заразяване и при контакт със замърсени предмети - спално бельо, дрехи, постелки за животни. Когато става дума предаване от животно на човек, говорим за Африка, би могло да се случи при консумиране на недостатъчно термично обработено месо, каза вирусологът.

В "Денят започва" по БНТ вирусологът Християна Бацелова потвърди, че заразяването съвсем не е лесно.

"Контактът трябва да е близък и дълготраен, не е чак толкова лесен за заразяване вирусът. Има лечение, има препарат, който е одобрен от ЕМА за приложение срещу маймунска вариола, до една десета от заболелите ще умрат от тази инфекция. Протича по-тежко при неваксинираните срещу човешката вариола, така наречената едра шарка, да не я бъркат хората с варицела. Може да протече тежко, но може да протече и като самоограничаваща се инфекция, ваксинираните срещу едра шарка боледуват много по-леко", заяви д-р Бацелова.

Новините от днес и със задна дата