понеделник, 9 май 2022 г.

Видео запис показва как е извършен смъртоносният палеж в дома за възрастни във Варна

  

                                      Снимка: БТА

Все още се разясняват причините, довели до пожар в Дома за стари хора "Свети Георги" във Варна. В ранните часове в неделя там загинаха четирима души, а две жени са в болница с опасност за живота.

Умишлен палеж е основната версия, по която се работи, обясни директорът на ОДП- Варна старши комисар Атанас Миков пред БНТ.

От иззетите записи от камерите ясно се вижда самото извършване на палежа. Обитател на стаята влиза вътре, другите трима души вътре спят. Мъжът пали на едното легло лесно запалими предмети, прехвърля ги на другото и напуска стаята с пълзене, тъй като е с церебрална парализа и много трудно подвижен. При пожара загиват тримата души в стаята и жена в съседното помещение, обясни комисар Миков.

Днес ще стане ясно дали мъжът следва да бъде привлечен като обвиняем и каква мярка да му бъде взета. Продължават допълнителните огледи на място, обясни Красимир Конов, окръжен прокурор.

Продължава лечението на приетите в болница две възрастни жени, каза д-р Мариета Йовчева- началник отделение "Токсикология" към ВМА- Варна.

Като проблем при едно такова събитие се вдишват един букет от токсични газове, винаги присъства въглеродният окис като силно отровен газ, въглеродния двуокис, тъй като става дума за пожар в битови помещения се отделят и различни концентрации цианидни съединения, на хлора, на сярата понякога. 

При всички случаи става дума за едно смесено отравяне при възрастни жени с множество придружаващи заболявания, но опасност за живота все още има и е възможно в резултат на този инцидент да настъпят някои усложнения, обясни д-р Йовчева.

Новините от днес и със задна дата