понеделник, 9 май 2022 г.

Важна новина за пенсиите за май и добавките към тях

 

Дълги опашки за получаване на пенсиите отново ще се извият пред пощите. Причината за това е, че за втори пореден месец пенсиите ще се изплащат по хартиени списъци с имената на пенсионерите, съобщава "Труд".

Освен това пенсиите ще се дават само в пощенските станции по последния постоянен адрес, който е заявен в НОИ. Това стана ясно от думите на новия шеф на “Български пощи” Богдан Теофанидис.

Три седмици след хакерската атака срещу “Български пощи” от 16 април електроните є системи все още не работят. Богдан Теофанидис обясни, че изплащането на пенсиите за май ще стане по постоянен адрес, подаден в НОИ, за да не рискуваме човек да получи няколко пъти пенсията си от различни пощенски станции.

Той призовава пенсионерите да избягват ранните сутрешни часове, за да не се образуват дълги опашки пред пощите, както и ако е възможно, да не се струпват пред пощите през първите дни от стартира при изплащането на парите.

Но не стана ясно какво да правят хората, които спешно имат нужда от пенсията си и за които е от значение дали ще получат парите си на 10-то или на 20-то число от месеца. Освен това изплащането на пенсиите чрез пощенските станции става по график, който предварително е обявен във всяка една от тях.

Изплащане на пенсиите и добавките към тях за месец май започва на 9 май (понеделник) и ще продължи до 20 май (петък), обявиха от НОИ.

Едновременно с тях отново ще бъдат направени и допълнителни плащания, които не са пенсии, но се изплащат заедно с пенсиите. Това са ковид добавката от 60 лв., която получава всеки пенсионер, както и още една добавка, така че от януари до юни пенсионерите да взимат поне толкова пари, колкото през декември миналата година.

Преводите на майските пенсии по сметките на хората, които получават сумите по банков път, ще бъдат извършени на 9 май.

Щетите от хакерската атака срещу “Българки пощи” са сериозни, тъй като са засегнати почти всички информационни системи, които обслужват различни услуги в пощите - международни пратки, вътрешни пратки, пощенски записи и плащане на сметки. Засегнати са всички най-важни сървъри и почти всички работни компютри, пръснати на хиляди места в цялата страна.

Новините от днес и със задна дата