понеделник, 9 май 2022 г.

Зеленски: 60 души са загинали при руска бомбена атака на училище в село Билохоривка

 Володимир Зеленски 

60 души, укриващи се в училище в украинското село Билохоривка, са загинали при руската бомбардировка по сградата, съобщи днес украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от световните агенции.

Само вчера в село Билохоривка (в района на Луганск) при руска бомбардировка бяха убити 60 цивилни, посочи Зеленски по време на видеоконференция с лидерите от Г-7, информира Франс прес БТА.

Междувременно Международният комитет на Червения кръст съобщи днес, че над 170 цивилни лица, евакуирани от района на Мариупол, включително от металургичния комбинат "Азовстал", са пристигнали днес в Запорожие.

"Над 170 цивилни от "Азовстал" и от други райони на Мариупол, днес пристигнаха в Запорожие", се казва в съобщението.

В текста е посочено, че това е третата операция по безопасната евакуация, извършена координирано с Международния комитет на Червения кръст.

Неясна остава остава съдбата на блокираните в завода членове на отряда Азов. Те вече обявиха, че никога няма да се предадат и отправиха критика към украинското правителство, че се е провалило в отбраната на Мариупол.

Украинският президент Володимир Зеленски отговори, че Украйна не разполага с тежко оръжие, за да отблъсне руските атаки.

Азовстал остава единствената зона в Мариупол, която не е под руски контрол.

Куче сапьор беше наградено от президента Зеленски

В Киев украинският президент Володимир Зеленски награди куче сапьор. От началото на войната малкият джак ръсел териер е открил повече от 200 мини и е предотвратил взривяването им.

Кучето герой се казва Патрон и подвигът му го превърна в любимец на украинския народ.

Володимир Зеленски награди четириногия войник на пресконференция, на която присъства и канадският премиер Джъстин Трюдо.

  

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е ужасен от бомбардировката на училище в Източна Украйна, при която по думите на президента Володимир Зеленски са били убити 60 души, предадоха световните агенции.

Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН, посочи, че Гутериш за пореден път повтаря, че цивилните и гражданската инфраструктура трябва да бъдат пощадени съгласно международното право.

"Тази война трябва да свърши, трябва да бъде установен мир съобразно с Устава на ООН и международното право. ООН и международните партньори в Украйна ще продължат да подкрепят онези, животът на които е бил разбит от войната", посочи Дюжарик.


В същото време САЩ обявиха нови санкции срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Санкциите включват спиране на западните реклами в трите най-големи руски телевизии, забрана на възможността американските счетоводни и консултантски фирми да предоставят услуги на руснаци, както и още ограничения за промишления сектор на Русия.

Новите санкции ще засегнат три от най-популярните руски телевизионни канали - Първи канал, Россия-1 и НТВ, за които САЩ твърдят, че са основните телевизии, разпространяващи дезинформация за руската инвазия в Украйна.

САЩ казват, че вече са наложили около 2600 визови ограничения на руски и беларуски служители.

Новините от днес и със задна дата