сряда, 18 май 2022 г.

Първо руско признание в съда за военно престъпление, Киев обвини Москва за лазерно оръжие

  

                                          Снимка: БТА

Първият руски войник, изправен пред съд за военни престъпления в Украйна от началото на руската инвазия, се призна за виновен днес по всички повдигнати му обвинения, предаде Франс прес.

Запитан дали безрезервно признава всички престъпни деяния, включително военно престъпление и умишлено убийство, 21-годишният сержант Вадим Шишимарин, отговори "да".

Окръжен съд в Киев днес проведе първото си заседание по същество по първото дело за военни престъпления срещу руски войник, участвал в започналата на 24 февруари инвазия - процес, който има огромно символно значение за Украйна, отбелязва Ройтерс.

Командирът на руски танк е обвинен в убийството на невъоръжен 62-годишен цивилен в североизточното украинско село Чупахивка на 28 февруари.

Ако бъде признат за виновен, Шишимарин може да получи доживотна присъда.

Украинската държавна прокуратура заяви, че сержантът и още четирима руски военнослужещи са стреляли и са откраднали личен автомобил, за да избягат, след като колоната им била атакувана от украинските сили.

Руските войници влезли с колата в село Чупахивка, където видели невъоръжен местен жител, който бил с велосипед и говорел по телефона си. Според прокуратурата Шишимарин получил заповед от друг военнослужещ да убие цивилния, за да не може той да съобщи за руското присъствие по телефона.

Сержантът стрелял няколко пъти с автомат през отворения прозорец на автомобила в главата на цивилния. Украинецът починал на място.

В началото на май украинските власти обявиха за ареста на Шишимарин, без да дават подробности, но разпространиха и видеозапис, на който войникът казва, че е дошъл да се сражава в Украйна, за да подкрепи финансово майка си.

                         Русия използва лазерно оръжие в Украйна

Русия използва лазерно оръжие при военните си действия в Украйна, заяви днес руският вицепремиер Юрий Борисов, цитиран от ТАСС.

Става въпрос за лазерния комплекс "Задира", който може да поразява цели на разстояние до пет километра.

"Тези комплекси вече започват да влизат във въоръжение. Първите от тях вече се използват", каза Борисов по Първи канал на руската държавна телевизия.

Той поясни, че най-новият лазерен комплекс "Задира" е по-мощен от предшественика си "Пересвет", който може да заслепи разузнавателни спътници на разстояние до 1500 километра. "Задира" нанася физически поражения по обекти, отдалечени на разстояние до 5 километра, като оказва топлинно въздействие. По думите на Борисов такъв комплекс може "свободно да сваля различни класове дронове", като избягва изразходването на скъпи ракети от типа "Панцир".

Новините от днес и със задна дата