петък, 20 май 2022 г.

Зеленски: В Донбас е ад и това не е преувеличение

  

Украинският промишлен регион Донбас, в който са съсредоточени сегашните руски офанзиви, е напълно разрушен, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски, в момент, когато някои от най-богатите държави в света обещаха да подпомогнат Киев с милиарди долари, предаде Ройтерс.

Откакто се оттегли от украинската столица, Русия използва масирано артилерия и танкове, за да се опита да завладее допълнителна територия в Донбас. Той се състои от районите на Донецк и Луганск, за които Москва претендира от името на проруските сепаратисти.

"Окупаторите се опитват да упражняват още по-голям натиск. Там е ад и това не е преувеличение", каза Зеленски в късното си обръщение.

Има постоянни удари в региона на Одеса, по градове в Централна Украйна. Донбас е напълно разрушен, каза Зеленски.

Същевременно заместник-командирът на полка "Азов" Святослав Паламар разпространи 18-секундно видеообръщение. В него той съобщава, че заедно с други командири на украинските сили в "Азовстал" все още се намират на територията на обсадения металургичен комбинат в Мариупол.

Русия е засилила офанзивата си в Донецк, констатира генералният щаб на украинските въоръжени сили. Вчера в Донецк са били убити петима души, според губернатора Павло Кириленко. Врагът разрушава цялата цивилна инфраструктура, дори и в места, които са относително далече от фронтовата линия, каза Кириленко по местна телевизия.

Междувременно Съединените щати и Русия влязоха в словесен сблъсък заради блокирания износ на зърно от Украйна, предаде Франс прес.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви в Съвета за сигурност на ООН, че с морската блокада на Украйна Москва държи за заложници милиони украинци и още милиони хора по света, чиито държави разчитат на украинския износ на зърнени култури.

Блинкън обвини Русия и за това, че заплашва да спре доставките си на храни и торове за страни, които се обявяват против нападението срещу Украйна.

Новините от днес и със задна дата