сряда, 11 май 2022 г.

Единодушно НС създаде анкетна комисия за спирането на руския газ, оглави я ГЕРБ

  

Депутатите сформираха временна анкетна комисия в парламента за проверка на обстоятелствата, довели до спирането на природния газ от "Газпром" и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз" ЕАД". След повече от пет часа дебати народните представители приеха проекторешението на ГЕРБ, както и предложението Даниел Митов да я оглави.

"За" бяха 202 депутати от всички партии, а електронното табло в пленарната зала не отчете нито един един глас "против". Преди това проекторешението на "Възраждане" за такава комисия беше отхвърлено, макар че получи и 56 депутатски гласа от ГЕРБ.

В комисията от "Продължаваме промяната" влязоха Радослав Рибарски и Васил Стефанов, когото изненадващо за всички други ПГ от управляващата партия предложиха и за председател. Малко по-рано от партията обявиха, че не желаят председателското място. Кандидатурата му обаче не беше подложена на гласуване. Заради нея обаче Делян Добрев, предложен също за шеф на комисията, си направи отвод. ГЕРБ предложи Даниел Митов за председател, а Добрев остана член.

От ДПС причините защо спря руският газ ще изясняват Рамадан Аталай и Станислав Анастасов. Представителите на БСП са Драгомир Стойнев и Владимир Маринов, а от ИТН - Иво Атанасов и Снежка Траянска. ДБ излъчиха членовете на енергийната комисия Ивайло Мирчев и Владислав Панев, а от "Възраждане" предложиха Ангел Георгиев и Цончо Ганев.

Още в началото на дискусията се разбра, че "Продължаваме промяната" ще подкрепят проекторешението на ГЕРБ. Депутатите от двете формации обаче на старта на дискусията влязоха в остър спор.

Законът за енергетиката е казал кой определя политиката и това е НС, напомни Теменужка Петкова. По думите ѝ правителството е водило преговори цял месец без да уведоми парламента и така е нарушило закона за енергетиката.

"Всички тези въпроси, които останаха скрити тогава, да излязат на светло, за да знаят гражданите каква цена плащат за природния газ", призова бившата енергийна министърка.

ПП ще подкрепи проекта за създаване на временна комисия за проверка на спирането на доставките от "Газпром", заяви депутатът Венко Сабрутев.

От името на групата той уточни, че дори няма да искат председателско място. Целта на управляващите била да се спрат веднъж завинаги глупостите, които опозицията говори.

"Глупост е, че този газ е руски? Глупост е, че ще платим със 110 млн. повече, кое от това е глупост?", попита Делян Добрев. Според него страната ни получава с 30% по-скъп газ и целта е да се разбере защо се стигна дотам.

"Глупост е, че от 10 години ни говорите за диверсификация. Всички си спомняме думите на г-н Борисов, че диверсификация е направена и няма никой да ни спре кранчето", репликира Сабрутев.

Според бившия зам.-министър на енергетиката Жечо Станков вече седмици наред българите консумират природен газ, тръбите са пълни, но не знаем на каква цена.

"Газът е спрян преди 15 дни, но никой не се оплаква, че му е спрян газът", изрази недоумение той. Той отново повтори въпросът от публичното пространство през последните дни - защо първо на България е бил спрян газът и защо в хранилището в Чирен имаме само 18% резерв, за разлика от Полша, която е със 70 на сто запълнен резерв.

"Хората искат да знаят защо ще купуват по-скъп газ", настоя депутатът от ГЕРБ, а Настимир Ананиев от ПП отрече упрека и оповести, че премиерът е договорил в САЩ доставки на много по-евтин от руския втечнен американски газ.

"Министър-председателят на България по закон няма право да договаря никакви енергийни суровини, никакви", напомни Рамадан Аталай от ДПС. Той отбеляза, че веднага след срещата в ЕС, на която Брюксел е обсъждал общи газови доставки, българският премиер "си хваща торбите и отива в САЩ". По думите му това не е диверсификация. Единственият източник да не се окаже другият по-голям брат, попита депутатът от ДПС.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че групата му ще подкрепи създаването на такава комисия, макар според него това да е безсмислено, защото всички въпроси били вече изяснени от министъра на енергетиката миналата седмица.

Новините от днес и със задна дата