понеделник, 9 май 2022 г.

Руските "освободители" изстреляха 4 свръхзвукови ракети "Оникс" към Одеса от Крим

  

Руските сили предприеха ракетна атака на Одеска област с четири ракети тип "Оникс" от ракетната система "Бастион", предаде УНИАН.

Противникът е обстрелял Одеска област от територията на Крим, съобщиха от Одеския градски съвет, позовавайки се на данни на оперативното командване "Юг".

"Одеска област беше ударена от четири ракети от типа "Оникс" от ракетната система "Бастион" в... Крим", отбелязват властите.

От градския съвет на Одеса допълват, руските сили продължават да разрушават инфраструктурни съоръжения в региона и оказват психологически натиск върху цивилните.

"... Има много голяма вероятност за продължаване на ракетни атаки в региона. Не пренебрегвайте предупрежденията за опасност. Бъдете бдителни и внимателни", предупредиха от градския съвет.

Руското военно министерство потвърди, че близо до Арциз в Одеска област са били унищожени украински хеликоптери от ракети "Оникс" от крайбрежния комплекс "Бастион".

"Оникс" е съветска/руска свръхзвукова универсална противокорабна ракета със среден обсег.

Още преди няколко дни властите в Украйна предупредиха, че около 9-и май могат да се очакват провокации по улиците или засилени въздушни атаки към големи градове в страната. Поради тази причина Одеса, който вчера беше атакуван с 9 крилати ракети, влезе в дълъг комендантски час - до утре 5 ч. сутринта никой няма право да се движи навън.

При вчерашните ракетни удари са били обстрелвани крайбрежните зони на Одеса, унищожени и повредени са сгради на хотелско-ресторантски комплекс, както и комунална инфраструктур, отбелязва Униан.

Местната власт в Киев не въведе комендантски час, но забрани масовите мероприятия.

В Украйна 8-и май е Ден на възпоменанието и помирението, а 9-и - на победата, но датата е разделителна за украинското общество.

В специална реч украинският президент Володимир Зеленски заяви, че десетилетия след победата над нацизма, Русия извършва "кървава реконструкция" на нацизма.

"Това не е война между две армии. Това е война между два мирогледа. Днес празнуваме Деня на победата срещу нацизма. И няма да дадем на никого нито частичка от своята история. Гордеем се със своите предци, които като част от коалиция срещу Хитлер, са победили нацизма. Защото някои се сражават за царя, за фюрера, за партията и вожда, но ние се борим за родината. Никога не сме се сражавали срещу някого. Винаги сме се борили за самите нас. За свободата си. За независимостта си. И тази победа на предците ни не е била напразна. Те са се борили за свобода и са спечелили. Ние също се борим за свободата на своите деца и също ще победим. Скоро ще има два дни на победата в Украйна. А други няма да имат нито един", заяви президентът Володимир Зеленски.

В навечерието на 9-и май се очакваше ЕС да наложи шести пакет санкции срещу Русия, включително постепенен отказ от руски нефт. В пореден кръг санкции, САЩ забраниха на 2600 души от Русия и Беларус, свързани с инвазията, да влизат в страната.

 

 

Новините от днес и със задна дата